Ispovijest medicinske sestre koja je otišla u Irsku: Plata mi je tri puta veća, hrana i režije jeftinije, ali ima jedan problem...

KAKO IZGLEDA ŽIVOT S MNOGO MANJE BRIGA

Ispovijest medicinske sestre koja je otišla u Irsku: Plata mi je tri puta veća, hrana i režije jeftinije, ali ima jedan problem...

Piše: Novi list

Medicinska sestra koja se s porodicom odselila u Irsku opisala je svoj novi život mnogo boljim i kvalitetnijim od onoga kakvim su živjeli u Hrvatskoj

 

- Prije preseljenja u Irsku imala sam stalno radno mjesto u Domu zdravlja i tamo sam radila zadnjih osam godina. Prije toga sam radila godinu i po u kućnoj njezi, a još prije toga 12 godina u Klaićevoj bolnici i pedijatrijskim ambulantama u Domu zdravlja - započela je svoju priču 43-godišnja medicinska sestra Davorka iz okoline Zagreba koja se prije dvije godine sa suprugom i kćerki odselila iz Hrvatske u Irsku, gdje žive u gradiću Maynooth.

 

 

I ona i suprug rade rade u blizini grada u kojem žive. Davorkin suprug radi isti posao koji je radio i u Hrvatskoj, ali za osjetno veću platu, dok ona kao medicinska sestra sa srednjom školom i 24 godine radnog staža zarađuje nekoliko puta više nego što je zarađivala u Hrvatskoj, piše Novi list.

 

 

- Razlog je našeg odlaska jednostavna činjenica da s relativno prosječnom platom, što znači da smo oboje primali po 4500 kuna mjesečno (oko 1.200 KM), osim ako se nismo ubijali s prekovremenima, jednim djetetom, u podstanarstvu, s nešto kredita, jer, nažalost, rijetki su oni koji ih nemaju u Hrvatskoj, na kraju mjeseca nismo nikad bili u plusu, uvijek je nešto falilo. Voziš 15 godina star automobil, nemaš za more... Ukratko, svima poznata hrvatska priča. Tu je i još jedan značajan faktor u odluci poput naše: jednog dana, ako doživiš penziju u Hrvatskoj, pitaš se hoće li ona uopće postojati ili će, kao i toliko toga dosad, i novac za penziju jednostavno nestati. Tako smo, dok još imamo priliku, odlučili penziju zaraditi u nekoj boljoj okolini - objasnila je Davorka.

 

 

Prvo je u Irskoj radila kao njegovateljica, a onda kao medicinska sestra. Potonji posao u Irskoj mnogo je lakši nego u Hrvatskoj. No iako su plate puno veće, veći su i troškovi, pojašnjava.

 

 

- Plata mi je još kao njegovateljici bila tri puta veća nego u Hrvatskoj, dok sada kao medicinska sestra zarađujem još bolje. Satnica medicinske sestre iznosi između 17 i 25 eura, ovisno o radnom mjestu, godinama iskustva, a u bolnicama je bolja nego u domovima za starije. Najveći nam je problem cijena iznajmljivanja stana ili kuće. Što si bliže Dublinu, to je skuplje. Trenutno plaćamo 1500 eura za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom. Međutim, ostali troškovi manji su nego u Hrvatskoj, počevši od hrane koja je jeftinija, a kvalitetnija, režija koje su manje, pa se plaća samo struja i plin, pa sve do odjeće i goriva. Živimo mnogo kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo nimalo požalili. A radimo apsolutno iste poslove koje smo radili i u Hrvatskoj - kaže Davorka koja će ovo ljeto s porodicom u Hrvatsku te nakon dugo vremena i na more.

 

 

 

Novi list

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Jadna moja Davorka.Mogla si u domovini za 100 kuna na more kao član HVIDRE, izviđača, itd
Objavljeno:
Koji je to problem?
Ja
Objavljeno:
I koji je problem? 1500 eura za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom je vrlo jeftino, za bilo koju zemlju EU.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.