<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Spektakl na otvaranju Mundijala: Petarda Rusije

Svjetsko prvenstvo

Fudbalska reprezentacija Rusije je na otvaranju Svjetskog prvenstva pobijedila Saudijsku Arabiju sa 5:0 i tako na najbolji mogući način započela nastup na Mundijalu.

14. juni 2018, 12:00

 Utakmica je odigrana pred punim Luzhniki stadionom, a selekcija Rusije je sasvim zasluženo pobijedila današnjeg protivnika i došla do tri boda koja će im mnogo značiti u nastavku prvenstva.

Rusija je povela iz prve prave prilike preko Yuryja Gazinskiyja koji je pogodio glavom nakon centaršuta Golovina da bi tri minute kasnije Alan Dzagoev bio u odličnoj šansi, no on je izblokiran. Saudijska Arabija je prvi put zaprijetila u 21. minuti susreta kada je Mohammad Al Sahlawi šutirao glavom, no nije bilo opasnosti po gol Akinfeeva.

U 24. minuti susreta najbolji igrač Rusije Alan Dzagoev je povrijeđen, a zamijenio ga je Denis Cheryshev koji je u 42. minuti susreta primio loptu na odličan način i matirao golmana Arabije za rezultat prvog dijela.

Prvu šansu u nastavku je imala Arabija preko Al Burayka u 57. minuti susreta, ali je nakon njegovog centaršuta zakasnio Al Jassim, te je ostalo 2:0. Jedanaest minuta kasnije Roman Zobnin je šutirao po sredini gola, a golman Arabije je lagano zaustavio njegov udarac da bi u 71. Rusija postigla treći gol preko Artema Dzyube.

Kada se očekivao kraj susreta, Denis Cheryshev je majstorskim udarcem pogodio mrežu Al Muaioufa po drugi put da bi konačan rezultat utakmice postavio Golovin koji je nakon dvije asistencije postigao i pogodak i to majstorski iz slobodnjaka u 94. minuti utakmice.

Stadion: Luzhniki. Gledatelja: 80.000. Sudija: Pitana Nestor (Argentina). Žuti karton: Golovin (Rusija), Al Jassim. Strijelci: 1:0 Gazinskiy (12), 2:0 Cheryshev (43), 3:0 Dzyuba (71), 4:0 Cheryshev (90), 5:0 Golovin (90).

Rusija: Akinfeev, Fernandes, Kutepov, Ignashevich, Zhirkov, Zobnin, Gazinskiy, Samedov (64. Kuzyayev), Dzagoev (24. Cheryshev), Golovin, Smolov (70. Dzyuba). Selektor: Stanislav Cherchesov.

Saudijska Arabija: Al Muaiouf, Al Burayk, Om. Hawsawi, Os. Hawsawi, Al Shahrani, Al Dawsari, Otayf (64. Al Muwallad), Al Faraj, Al Jassim, Al Shehri (72. Bahbir), Al Sahlawi (84. Asiri). Selektor: Juan Antonio Pizzi.