<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

5 loših navika pred spavanje zbog kojih vam je život u haosu

navike

Ako prečesto osećate umor, gubitak pažnje i pojačanu anksioznost verovatno počinjete to da povezujete sa nekim neizlečivim bolestima. Ono što ne shvatamo a previše je očigledno su navike pred spavanje - koje su jedan od glavnih krivaca zašto je sutrašnji dan potpuno sra*e.

15. juni 2018, 12:00

Sa kakvim raspoloženjem zaspiš, takav ćeš ustati. S tim što se mi baš trudimo da vreme odmora maksimalno upropastimo.

Ovo su pet loših navika koje treba odbaciti u svrhu boljeg sutra.

1. Rešavanje problema sa partnerom

Ona stara "nikad ne idi ljut u krevet" ne mora uvek da bude tačna. Sudeći po rečima terapeuta Sare Stanicai, svađa pred spavanje neće doneti ni rešiti apsolutno ništa.

Umesto toga, pokušajte da se smirite i dobro odmorite; ujutru ćete imati mnogo više energije i razgovor će biti produktivniji.

2. Pušenje cigarete

Ne moramo da vam ukazujemo na to koliko je pušenje loše po vaše zdravlje, o tome isključivo vi odlučujete. Ali, ako već ne možete da se odviknete, barem izbegavajte konzumiranje cigareta pred odlazak u krevet.

"Nikotin je stimulans. Što znači da će vam otežati san, a sledećeg dana ćete se osećati slabo i usporeno. Dajte sebi bar dva sata pauze pre nego što odete u krevet", savetuje Sara.

3. Zurenje u telefon

"Vaš krevet treba da bude namenjen samo za spavanje i seks" smatra Gabriel Grej, menadžerka zdravstvene ustanove u Njujorku.

Uz to što vas plava svetlost smartfona drži budnim, takođe je uzrok mnogih bolesti - kao što je rak dojke.

4. Čaša vina pred spavanje

"Alkohol vas možda opusti, ali negativno utiče na vaš san", kaže dr Don, asistent na pedijatriji u Mičigenu. Da stvari budu još gore, alkohol šteti normalnom toku sna. Često ćete se buditi i retko kada ćete biti u dubokom snu.

Umesto čaše vina, popijte šolju čaja ili toplog mleka da se opustite.

5. Spavanje sa mokrom kosom

Bez tuširanja za većinu nema ni spavanja. Ako baš morate da operete kosu, potrudite se da je i osušite.

Trljanje mokre kose po jastuku oštećuje vlasi i dovodi do gubitka gustine. To stvara veliki pritisak na vašu kosu, a da ne pričamo o neredu koji zateknete kad se probudite. Stilista Brendi Flores iz San Antonija preporučuje da, bez obzira koliko vam teško palo, uvek osušite kosu pre odlaska u krevet.

Izvor: Noizz.rs