<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prese: Beč pregovara da ilegalne migrante smjesti na Balkan

Projekat

Austrijska vlada pregovara sa zemljama Zapadnog Balkana o uspostavljanju centara za proterivanje ilegalnih migranata, piše bečki dnevnik "Prese".

15. juni 2018, 12:00

 Beč "već vodi pregovore" sa Beogradom, Tiranom, Skopljem i Prištinom, o uspostavljanju "kampova za proterivanje osoba koje u Austriji budu dobile negativan odgovor na zahtev za dobijanje azila, a koje su došle preko balkanske rute", tvrdi Prese.

Ta lica, prema pisanju ovog lista, treba da budu privremeno "parkirana" u nekoj, za migrante, "manje atraktivnoj zemlji".

Prese naglašava da zemlje Zapadnog Balkana zauzvrat traže novac, a da Beč trenutno razmatra i pravne mogućnosti.

"U proterivanju treba da pomogne Fronteks, ali zato mora biti promenjen mandat te agencije Evropske unije. Fronteks, kako bi želeli u Beču, trebalo bi da migrante koje spase na moru, ubuduće odmah vraća u severnu Afriku", navodi austrijski list.

Kako se dodaje, za razliku od Italije, austrijski kancelar Sebastijan Kurc ne želi da centri za prihvat, u kojima bi migranti mogli podneti zahtev za azil, budu upostavljeni u severnoj Africi jer strahuje da bi na taj način privukli previše ljudi.

Za sada je nejasno koje veličine će biti planirani kampovi za proterivanje na Balkanu, dodaje list.

Danska i Holandija, kako ističe Prese, podržavaju taj projekat.

Dve nedelje pred preuzimanje predsedavanja EU, austrijska vlada insistira na promeni paradigme po pitanju evropske politike prema migrantima.

U tome kancelar sledi dva projekta istovremeno – uspostavljanje kampova za proterivanje izvan EU zajedno sa Danskom, kao i uspostavljanje "osovine voljnih" kojom bi se zatvorile spoljne granice EU, navodi Prese.