<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska: Tone turski brod pun opasnog tereta i goriva!

Region

KOD otoka Jabuke tone turski teretni brod Haksa, na kojem se rano jutros dogodila havarija nakon prodora mora u prostor strojarnice. Brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, opasnog materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

17. juni 2018, 12:00

Prva informacija o havariji na brodu Haksa zaprimljena je u 4.16 ujutro Posada je zatražila pomoć i dojavila o prodoru mora u potpaljublje teretnog broda dužine 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), koji plovi pod zastavom Turske.

Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, kojom je posada evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a trenutno nije uočeno onečišćenje mora. Evakuirani članovi posade su stigli u Split, ali zapovjednik broda je s još četiri člana posade odlučio ostati na brodu dok god to bude moguće.