<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jedinstveni dokumentarni film „Plavo srce“ na Kastelu

FILM

Posebno je zanimljivo da će film biti prikazan uz pomoć solarne energije, a ulaz na projekciju biće besplatan

18. juni 2018, 12:00

U sklopu godišnjeg sastanka Friends of the Earth Europe, evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine koji se održava po prvi put u Banjaluci u organizaciji Centra za životnu sredinu, biće održana i projekcija dokumentarnog filma “Plavo srce” u 21h na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.

Ovaj dokumentarni film je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Film “Plavo srce” je urađen od strane produkcijske kuće Farm League na zahtjev kompanije sportske opreme Patagonia.

Posebno je zanimljivo da će film biti prikazan uz pomoć solarne energije u saradnji sa  Solar Cinema Croatia (http://www.solarcinema.org/croatia/).

Patagonia je pored filma pokrenula i peticiju koja poziva međunarodne banke da prestanu ulagati u izgradnju hidroelektrana na Balkanu.

Film je preveden na 14 jezika, a najavljeno je prikazivanje na preko 500 lokacija u svijetu.

-Film jasno prikazuje da je borba za očuvanje rijeka teška, da ponekad gubimo, ali i da ujedinjeni sve češće pobjeđujemo. Ovim filmom smo korak bliže da problematiku hidroelektrana predstavimo svjetskoj javnosti. Ohrabrujuće je što se sve više zajednica budi i glasno bori za očuvanje onog najvrijednijeg što imaju- pitkih i očuvanih rijeka-, istakla je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Svjetska premijera ovog filma je održana na Idbar brani u okolini Konjica 28. aprila u prisustvu preko 500 čuvara rijeka sa Balkana i svijeta, a banjalučani imaju priliku da ga pogledaju u jedinstvenom ambijentu tvrđave Kastel.

Brana u Idbru predstavlja odličan primjer nemoći čovjeka nad prirodom i zbog toga je baš ova neobična lokacija odabrana za svjetsku premijeru. Izgrađena je 1959. godine u dolini ispod Prenja, na teritoriji Konjica, radi zaustavljanja nanosa u Jablaničko jezero.

Uloženi trud, ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim, zato što je brana ubrzo nakon puštanja u rad minirana i sada kroz nju nesmetano protiče Bašćica, voda koja je pobijedila ideju čovjeka da je ukroti.



NAPOMENA: U slučaju kiše, projekcija se odgađa

Friends of the Earth

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke prvi put će biti domaćin godišnjeg sastanka "Friends of the Earth Europe", evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine.

Sastanak, kojem će prisustvovati više od 50 predstavnika ekoloških organizacija iz cijele Evrope, bit će održan od 18. do 22. juna u Banjaluci i obuhvatiće niz aktivnosti i događaja.

Cjelodnevna konferencija bit će održana prvog dana tokom koje će se evropskim partnerima predstaviti problematika hidroelektrana na Balkanu i primjeri borbe za očuvanje rijeka iz čitave regije. Balkan se trenutno suočava sa velikim energetskim izazovima, a pored prljavih termoelektrana, hidroenergija postaje sve kontroverznija i opasnija i po ljude i prirodu.

Konferencija će biti završena projekcijom dokumentarnog filma "Plavo srce" na tvrđavi Kastel.

Redovni godišnji sastanak mreže Friends of the Earth biće nastavljen u utorak, a u srijedu je planiran odlazak na izvore Sane za koje Koalicija za Sanu planira pokrenuti inicijativu kojom bi oni bili proglašeni spomenikom prirode, uprkos izgradnji hidroelektrane "Medna" kojoj su se aktivisti Koalicije žestoko protivili. Evropskim partnerima će biti predstavljen istorijat ove borbe uz obilazak ključnih lokacija.