<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Glas Stephena Hawkinga putuje prema crnoj rupi udaljenoj 3500 svjetlosnih godina

Ispraćaj

SLUŽBENI ispraćaj jednog od najcjenjenijih znanstvenika našeg doba, koji je umro 14. ožujka u svojem domu u Cambridgeu u dobi od 77. godina, održan je 31. ožujka u sveučilišnoj crkvi Svete Marije u Cambridgeu.

18. juni 2018, 12:00

Urna s pepelom britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga položena je u petak pored grobova povijesnih velikana znanosti Isaaka Newtona i Charlesa Darwina u londonskoj Westminsterskoj opatiji, a snimka njegova računalno sintetiziranog glasa poslana je u svemir.

Šestominutnu snimku Hawkingova računalno sintetiziranog glasa ukomponiranog u elektroničku glazbu grčkoga glazbenika i skladatelja Vangelisa Europska svemirska agencija (ESA) poslala je u svemir, točnije prema crnoj rupi 1A 0620-00, koja je najbliža Zemlji.

Viši savjetnik ESA-a Mark McCaughrean izjavio je za CNN da je skladba duga oko 6 i pol minuta i Hawkingov glas se javlja na sredini. McCaughrean je rekao da se radi o prilično mračnoj poruci koja govori o Zemlji kao mjestu iz kojeg dolaze ljudi te potrebi da se brinemo o njoj.

ESA was honoured to take part in today's Hawking tribute. An original piece of music featuring Prof. Hawking’s voice was beamed into space by @esa_es's ground station at Cebreros in Spain at the time his ashes were interred at Westminster Abbey
Read more: http://www.esa.int/About_Us/Art_Culture_in_Space/ESA_honoured_to_take_part_in_Hawking_tribute 

Znanstvenici su pomoću odašiljača Cebreros u središnjoj Španjolskoj poslali Hawkingovu poruku prema crnoj rupi udaljenoj oko 3500 svjetlosnih godina. McCaughrean je izjavio da je 1A 0620-00 jedna od najpoznatijih crnih rupa u svemiru.

"