<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mir posvađao političare u Parlamentu BiH!

Politika

Sjećate se legendarnog skeča Nadrealista u kome se zlokobno najavljuje mir u Bosni? E upravo na taj skeč podsjetila je današnja rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

20. juni 2018, 12:00

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su nastavili prošlog mjeseca prekinutu redovnu sjednicu, na kojoj je buru ponovo izazvala Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir.

Platforma je na 61. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine održanoj 17. maja, odgođena evo do danas. Jedni parlamentarci su upozoravali da je to istinsko opredjeljenje za mir, drugi su naglašavali da nevladina organizacija ne može to tražiti od poslanika.

Inače, ovaj dokument pod nazivom Platforma za mir predviđa konkretne korake k boljem razumijevanju naroda u BiH, već je potpisalo 60 načelnika gradova i opština iz gotovo svih stranaka u BiH.

Platforma predviđa sveobuhvatno zagovaranje za proces izgradnje mira i pomirenja, te njihovo prihvaćanje među svim narodima kao i međusobno povjerenje, razumijevanje i odgovornost u svim društvenim sferama.
Jedan od ciljeva Platforme je uključivanje u proces izgradnje mira svih onih koji mogu doprinijeti uspostavljaju boljih društvenih uvjeta i kapaciteta koji će poboljšati stabilnost, sigurnost i mir kao i podizanje svijesti građana i stvaranje kulture dijaloga u kojoj će građani moći saznati za postojanje drugačijih interpretacija društvenih odnosa i odgovornosti, bez uticaja štetnih ili ideologija podjela.

Platformom se predviđa i uklanjanje komunikacionih prepreka među onima koji donose odluke i aktivistima civilnog društva, kako bi mogli zajedno raditi na izgradnji dugoročnih i održivih mirovnih procesa te brže uključivanje vlasti u mirovne aktivnosti civilnog društva i nevladinog sektora i obrnuto.

"Projektne aktivnosti koje se provode u 60 opština/općina/ gradova u zemlji, usmjerene su i osmišljene da omogućavaju narodima u BiH da razumiju i prihvate postojanje drugih i drugačijih narativa, te da uključe ključne uticajne aktere ( medije, političare, predstavnike NVO sektora, vjerske lidere, predstavnike akademske zajednice, umjetnike, i ostale) u široku podršku lokalnih mirovnim inicijativama" navodi se u Informaciji u vezi sa ovim projektom.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i na današnjoj sjednici naglasili su da rasprava o miru mora biti sveobuhvatna i široka, upozoravajući da su uzalud svi dokumenti ako nema spremnosti za njenu implementaciju.

Poslanica SNSD Dušanka Majkić napomenula je da ovo ničemu neće doprinijeti ukoliko ne postoji spremnost da se rješavaju sve konkretni problemi s kojima se BiH suočava, a iz ovog Kluba je predloženo da se izjašnjavanje o Platformi odogodi za 30 dana.

Poslanik Socijaldemokratske partije Saša Magazinović podsjetio je da je ova inicijativa došla s lokalnog nivoa, a tvrdi i da su je potpisali načelnici i gradonačelnici iz SNSD-a te on ne razumije zašto je SNSD konkretno protiv ovoga.

Kako je uopšte moguće da naše predstavnike posvađa upravo platforma za mir, platforma koju su potpisali gotov svi načelnici opština u BiH?


Almir Terzić, politički analitčar smatra da mi egzistiramo u prividnoj sadašnjosti, a budućnost i ne planiramo.

"Zapravo naše cijelo bitisanje svedeno je na prošlost od koje živimo, manje one pozitivne, a više one loše. I kako godine od završetka rata više odmiču naš život u prošlosti se zapravo povećava. Takav odnos se podgrijava kroz obrazovanje, medije, cijelo društvo jer političari svoju vlast u BiH grade na nesreći naroda, a ne rezultatima koje su napravili. I onda stoga ne treba da ćudi što nas zavađa i mir ili korak ka naprijed. Jer, to remeti podjele, etničke netrpeljivosti, razjedinjenosti" kaže on za BUKU.

Sve dok ne smognemo snage da raščistimo sa prošlosti i okrenemo se budućnosti bit ćemo zarobljenici i taoci.

"Makedonci su napravi historijski podvig u veoma kratkom vremenu riješili međunacionalna otvorena pitanja, iskazali spremnost na žrtvu i za promjenu imena države da bi krenuli naprijed. Ali, za to su ispunili glavnu pretpostavku - promijenili vlast i eliminisali one koji su ih držali kao taoce. Mi nemamo hrabrosti za to. I zato ćemo mi još dugo vremena pričati samo o pokušajima, ali ne i konkretnim rezultatima. Odnosno, svađat će nas sve ono što je vezano za napredak i budućnost. Do ljudi je, nije do političara. Oni samo koriste njihove slabosti" zaključuje Almir Terzić.