<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sramna praksa supermarketa: Ovo je najokrutniji paradoks...

PRAKSA

Supermarketi na Zapadu koriste kupovnu moć kako bi prisilili dobavljače da snize cijene, što doprinosi izrabljivanju poljoprivrednika, smatra organizacija Oksfam.

24. juni 2018, 12:00

Obaranjem cijena doprinose izrabljivanju pa i prisilnom radu miliona poljoprivrednika širom svijeta, objavila je neprofitna organizacija Oksfam.

"Milioni žena i muškaraca koji proizvode našu hranu zarobljeni su u siromaštvu i suočeni sa okrutnim uslovima rada dok prehrambena industrija zarađuje milijarde dolara", poručili su iz Oksfama, prenosi Poslovni dnevnik.

"Od prisilnog rada na ribaricama u jugoistočnoj Aziji do plata koje generišu siromaštvo na indijskim plantažama čaja i radnicima na rubu gladi u vinogradima Južnoafričke Republike, kršenje ljudskih i radničkih prava previše se ukorijenilo u lancima nabavke hrane", stoji u Oksfamovom izveštaju.

Najvišu cijenu plaćaju radnici na dnu lanca snabdijevanja, upozoravaju iz Oksfama.

Na Tajlandu više od 90 odsto radnika u fabrikama za preradu plodova mora navelo je da u prethodnom mjesecu nije jelo dovoljno da zadovolji svoje potrebe.

Oko 80 odsto njih su žene, upozoravaju iz organizacije.

U Italiji, gdje većinu radnika u poljoprivredi čine migranti, 75 odsto žena zaposlenih u proizvodnji voća i povrća kazalo je da su one same ili članovi njihovih porodica bili prisiljeni da propuste obroke jer nisu mogli da priušte kupovinu dovoljne količine hrane.

"Jedan je od najokrutnijih paradoksa našeg vremena što ljudi koji proizvode našu hranu i njihove porodice često nemaju dovoljno novca za hranu", naglašavaju u Oksfamu.

Kritikovali su velike evropske i američke supermarkete koji po njihovim tvrdnjama ne vode računa o dostojanstvu proizvođača hrane.

Jedan od uzroka produbljivanja nejednakosti jest želja lanaca supermarketa da tokom cijele godine nude široki izbor prehrambenih proizvoda po niskim cenama.

Od te želje najviše profitiraju sami supermarketi, pokazuje Oksfamov izveštaj, ne vodeći previše računa o uslovima rada zaposlenih.