<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nakon Nove varoši bune se i mještani Centra u Banjaluci: Nećemo zgradu na mjestu Mjesne zajednice

AKTIVIZAM

Građani ne žele zgradu na mjestu Mjesne zajednice...

22. juni 2018, 12:00

Mještani naselja Centra 1 poslali su Gradu Primjedbu na Nacrt regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenog sadržaja na užem području grada Banjaluke.

Riječ je o promjeni na prostoru koji se nalazi između Aleje Svetog Save, Ulice Vase Pelagića i ogranka Ulice Nikole Pašića. Tu se nalazi Mjesna zajednica Centra 1, a planirana je izgradnja trospratnice.

Na sjevernoj i zapadnoj strani predmetne lokacije egzistiraju, tri stambeno-poslovna objekta -“činovnički paviljoni ”, koji imaju arhitektonsko- ambijentalnu vrijednost i nalaze se u II zoni zaštite. U jugo-istočnom dijelu predmetnog obuhvata nalazi se objekat mjesne zajednice. Ostatak predmetnog obuhvata su otvorene javne površine u funkciji predmetnog bloka šire posmatrano.

U kontaktnoj zoni, južnoj strani obuhvata, egzistira parking površina, takođe na nivou bloka šire posmatrano, a koji generalno nema dovoljan broj parking prostora u postojećem stanju izgrađenosti.

U blizini je i benzinska stanica “Krajinapetrol”.

Prema planovima planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta, spratnosti P+3 (na mjestu mjesne zajednice), i uklanjanje postojećeg parking prostora.

Prema ovoj Primjedbi Nacrt plana izrađen u suprotnosti sa zakonima, propisima, standardima i drugim normativima za ovu oblast, te kao takav nije validan i treba se smatrati nevažećim i protivzakonitim.

"Zahtjevamo da se prilikom planiranja prostora pripritetno planira prostor u odnosu na već izgrađene objekte i njihove potrebe, a u skladu sa zakonskim obavezama, te da se obezbjede svi uslovi za nesmetan i siguran boravak stanovnika ovog dijela Grada. S tim u vezi neophodno je riješiti problem parkiranja postojećih 50 stambenih jedinica, zatim obezbijede sve zakonom propisane mjere zaštite od požara, sačuva ambijentalna vrijednost bloka, planira komunalna i infrastrukturna opremljenost i dr", kažu nezdovoljni građani.