<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SP: Srbiju napada tim koji je ukočio Brazil!

Mundijal 2018

Šaćiri je krilo, Seferović prvi špic! Nema promena u timu Švajcarske.

22. juni 2018, 12:00

Bilo je tu nekih polemika, ali čini se da ih je više forsirala javnost no što je sam Vladimir Petković razmišljao o njima. Da li je Džerdan Šaćiri korisniji kao ”desetka” ili krilo? Tema da se narod zabavlja. To pitanje Petković sebi odavno ne postavlja. Da li bi neko iz trija Bril Embolo – Mario Gavranović – Josip Drmić mogao da odmeni ne toliko efektno Harisa Seferovića u samom špicu? Možda, ali ne danas. Kao da i sam selektor Švajcarske veruje u procenu jednog dnevnog lista koji kaže da je statistički nemoguće da Seferović doveka igra utakmice u kojima se jednostavno – ne vidi.

Dakle, Šaćiri ostaje na krilu, Seferović  ide napred. Ostatak ekipe nije ni bio spora. Na golu Jan Zomer – u nekoliko navrata je spasavao Švajcarsku protiv Brazila – ispred Šer i Akanđi, ovaj drugi je oduševio u prvom kolu, po bokovima već dokazani as Štefan Lihtštajner i Rikardo Rodrigez, uvek opasan u napadu, mada ne toliko pouzdan u defanzivi.

Zatim ide kosovska veza: Valon Berhami, Granit Džaka i Blerim Džemaili. Tvrdi, jaki, nadaju se Švajcarci dovoljno da dobiju ključni megdan sa Nemanjom Matićem, Lukom Milivojevićem i Sergejom Milinkovićem Savićem.

Po krilima Šaćiri, nesumnjivo najopasniji igrač Švajcarske, te Stiven Cuber, strelac pobedničkog gola protiv Selesaa. Ispred njih samo još Seferović.

Sve to ipak ne znači da je baš sve u igri Švajcarske poznato. Najveća dilema je ideja sa kojom će Petkovićevi izabranici izaći na teren. Možda će se povući, jer im i drugi remi u Grupi E ostavlja mogućnost da pobedom protiv Kostarike u poslednjem kolu verovatno prođu u osminu finala.

U toj varijanti, Filip Kostić ne bi bio toliko koristan jer ne bi imao prazan prostor pred sobom. Niti bi njegove defanzivne karakteristike došle do izražaja. Ali ne sme ni Mladen Krstajić mnogo da rizikuje. Ako bi recimo ostavio Adema Ljajića po krilu, a Švajcarci “iznenadili” i ipak napali po desnom krilu, jer tu su najjači sa Lihtštajnerom i Šaćirijem? Ljajić nije baš idealan profil igrača za takvu trku.