<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Parada ponosa održana u Beogradu

BEOGRAD

Parada ponosa pod sloganom "Matičarka-normalno" održana je u subotu u Beogradu i protekla je bez incidenta.

23. juni 2018, 12:00

 Šetnju od Pionirskog do Studentskog parka osiguravala je policija, a oko 50 sudionika Parade nosilo je zastave duginih boja, transparentne: "Moja sloboda je tvoja", "Ni jedna grupa nije rizična već ponašanje" itd, prenose srbijanski mediji.

 Organizatori parade, udruge "Egal", "Glic", "Laud" i "Kvir",  su zatražili donošenje zakona kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istospolnim partnerstvima i stvaranje sustava prevencije od HIV virusa i AIDS-a.

Štefica iz Udruženja građana "Egal" kazala je kako parada svake godine šalje jasnu poruku, a ove godine se između ostalog ukazuje da 20.000 transrodnih osoba nije pravno vidljivo.

Navodeći da je prevencija od HIV-a jedna od tema parade, gay aktivista Predrag Azdejković kazao je kako je ona u Srbiji jako loša. Istaknuo je kako država ne radi dovoljno te kako je tema hospitalizacije HIV pozitivnih osoba posebno problematična kada se pogleda na što sliče bolnice.