<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srbi uložili FIFA-i žalbu na sve: Shaqirijeve kopačke, suparničko slavlje golova, zastave, nekorištenje VAR-a...

Mundijal

Nakon pobjede nad Kostarikom (1:0), Srbija je u Kalinjingradu u drugom krugu grupe E izgubila protiv Švajicarske (1:2). Uprkos ranom pogotku Mitrovića (5') i trobodu koji je jamčio plasman u osminu finala, Srbi su preokretom bodove izgubili pogocima Xhake (52') i Shaqirija (90').

23. juni 2018, 12:00

"Ne znam što bih rekao. Igrali smo kao djeca. Umjesto da čuvamo rezultat, mi idemo prema naprijed kao muhe bez glave. Glupo, glupo, glupo. Užasno sam razočaran", na koncu utakmice izjavio je srpski napadač Mitrović.

"Sudije unakazile Srbiju", "Sudija i švajcarski Albanci nam presudili", "Potop Srbije - od pobede do poraza! Lažni Švajcarci srušili srpske 'orlove'", naslovi su koji dominiraju srpskim medijima koji zbog pojedinih spornih odluka na štetu srpske reprezentacije prstom upiru u glavnog suca Felixa Brycha.

Ocijenivši je diskutabilnom procjenom, Srbi njemačkom arbitru uglavnom zamjeraju što, pri rezultatu 1:1, u 64. minuti, nije dosudio jedanaesterac u korist Srbije nakon što je Mitrović očigledno fauliran u švicarskom šesnaestercu.

Srpski fudbalski savez reagirao je i pred Međunarodnom fudbalnom federacijom (FIFA), uložio je službenu žalbu na suđenje Felixa Brycha i događaje zabilježene prije i tijekom utakmice.

"Žalbu smo uložili. Nije u pitanju samo penal. Prije početka utakmice žalili smo se na nastup Shaqirija koji je na kopačkama imao zastavu takozvane države Kosovo. Tražili smo da promijeni kopačke, no rečeno nam je da propisi nisu prekršeni. Uočili smo i zastave kojima nije mjesto na tribinama. Nedavno smo protiv Kostarike kažnjeni s deset tisuća franaka zbog male zastave koja se pojavila 45 minuta prije početka utakmice. Sada čekamo FIFA-inu reakciju na albanskog dvoglavog orla. FIFA nema isti tretman. Nije realno da FIFA izbaci Švicarsku, ali moramo zaštititi naš integritet. Što nas očekuje protiv Brazila ako imamo ovakav tretman već sada?", upitao se u javljanju za srpske medije glavni tajnik Srpskog fudbalskogsaveza Jovan Šurbatović.

"VAR je uveden da se ne bi pričalo o teorijama zavjere. Ovo je smiješno", izjavio je potpredsjednik Srpskog fudbalskogsaveza Savo Milošević.

"Postavlja se pitanje zašto smo uveli videotehnologiju. Očigledno da VAR vrijedi samo za pojedince. I po potrebi. Suci sada na raspolaganju imaju i snimke i dosta vremena ga prosude. Bolje je da VAR onda nismo uvodili. Da je bio penal i da smo dali gol, bilo bi 2:1 za nas", procijenio je drugi čovjek srpskog fudbala.

Srbija se u posljednjem kolu grupne faze sastaje s Brazilom (27. juna). Plasman u osminu finala je upitan i većim dijelom ovisit će o ishodu protiv Brazila. Švicarska će vizu za daljnji krug pokušati ovjeriti pozitivnim rezultatom protiv Kostarike (27. juna).