<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je Erdoganov protivkandidat Meral Aksener: Zovu je turskom čeličnom damom, ženom vučicom...

turska

Njena stranka nova je na turskoj političkoj sceni, a Aksener je veteran u politici jer je obavljala funkciju ministrice unutrašnjih poslova osam mjeseci, i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih pobunjenika bio na vrhuncu i kada se širio val kršenja ljudska prava u Turskoj

23. juni 2018, 12:00

U Turskoj će u nedjelju biti održani vanredni predsjednički i parlamentarni izbori, na kojima će aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan imati čak pet protivkandidata za funkciju šefa države, koji će nakon izbora imati značajno šira ovlaštenja pošto će u toj zemlji biti uveden predsjednički sistem rukovođenja državom. 

Analitičari smatraju da će to biti suočavanje Erdogana s najvećim valom opozicije od svoje prve izborne pobjede 2002. godine. 

Osim Erdogana, na konačnoj listi kandidata za predsjednika Turske su Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.

Aksener je predsjednica 'Dobre stranke', kojoj u ovom predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju. 

- Predsjednička kandidatkinja Aksener ide iz grada u grad i sakuplja šarene marame, poznate kao 'šamije', od svojih pristalica - objavio je CNN i dodaje da ako ona pobijedi, marame će biti izložene u Cankayi, bivšoj predsjedničkoj palati u Ankari. 

Prema turskoj tradiciji, sporovi između muškaraca i žena završavaju kada žena baci maramu na pod. 

Meral Aksener pojedinci u inostranstvu nazivaju "turskom čeličnom damom", a kod kuće je zovu Asenom, mitološkom ženom vučicom koja je odbranila turska plemena od opasnosti, prenosi Al Jazeera. 

- Neki ljudi me zovu sestrom, ali ima mnogo mladih koji me zovu 'Majka Meral', i volim da budem majka - rekla je Aksener, koja je jedina žena kandidatkinja na predstojećim predsjedničkim izborima. 

Njena stranka nova je na turskoj političkoj sceni, a Aksener je veteran u politici jer je obavljala funkciju ministrice unutrašnjih poslova osam mjeseci, i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih pobunjenika bio na vrhuncu i kada se širio val kršenja ljudska prava u Turskoj. 

Kada su je ispitivali o tim navodima, Aksener se pobunila, tvrdeći da nisu postojala kršenja ljudskih prava od vlade dok je bila ministrica, piše američka mreža i podsjeća da je Aksener, kao i svi kandidati opozicije, obećala da će promijeniti turski politički sistem na stanje prije promjena koje je Erdogan izglasao prošle godine na referendumu.