<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Akcizama izgubili milijardu i po KM?

Zakona o akcizama

Agresivnim povećavanjem akciza na cigarete BiH nije postigla željene rezultate, svjesni su i predstavnici vlasti. Zatražena je i dodatna analiza Zakona o akcizama. BiH je od 2010. godine do danas izgubila oko 1,5 milijardi maraka poreskih prihoda i neophodne su hitne izmjene zakona, smatraju ekonomisti.

25. juni 2018, 12:00

 Cigarete sve skuplje, a prihodi manji. Samo u ovoj godini tri puta povećavane su cijene cigareta, zbog čega cvjeta crno tržište. Sve to uvidjeli su i predstavnici vlasti u BiH. Radna grupa Uprave za indirektno oporezivanje pripremila je izmjenu Zakona o akcizama kojom je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje akciza na cigarete, najvjerovatnije u naredne tri godine. Zatražena je i dodatna analiza. Ministri finansija RS i FBiH, Zoran Tegeltija i Jelka Milićević, priznali su da BiH nije postigla željene rezultate.

Ekonomisti upozoravaju da je stanje alarmantno i da je neophodna hitna reakcija vlasti kroz izmjenu zakonskih propisa.

BiH je izgubila oko 1,5 milijardi KM poreskih prihoda, nema industrijsku proizvodnju i moraće uvoziti duvanske proizvode ili koristiti rezani duvan, navodi Pavlović.

Porast akciza i cijena duvanskih proizvoda preveliki je teret za potrošače koji su se okrenuli ilegalnim alternativama.

Povećanje akciza donijelo je gubitke država, koja bilježi pad prihoda i rast crnog tržišta, ali i proizvođačima, jer je potrošnja smanjena.