<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NS RS: Vladajuća koalicija protiv izvještaja Anketnog odbora

NS RS

Poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće prihvatiti izvještaj Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, a sinoć su predložili zaključke.

03. juli 2018, 12:00

Klubovi poslanika SNSD, DNS i SP, te dvojica nezavisnih poslanika predlažu da se zaključi da se ne prihvata izvještaj jer bi skupština izašla iz okvira svojih ustavnih nadležnosti. Predloženo je da bude usvojen zaključak koji glasi da "Narodna skupština očekuje od Tužilaštva Republike Srpske i ostalih organa da u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima kvalifikuje slučaj Davida Dragičevića i u skladu s tim postupi shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, što će obavezivati sve institucije u daljem postupanju."

"Narodna skupština smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da zbog eventualnog odugovlačenja postupka razmotri pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca", jedan je od predloženih zaključaka.

Osim toga, u zaključcima se konstatuje da izvještaj ne sadrži sve elemente navedene u tački 2 Odluke o obrazovanju Anketnog odbora kojom je obavezan da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, podatke, obavještenja i izjave, a da se predloženim zaključcima uz izvještaj odbora izlazi iz nadležnosti čime se ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa.

Navodi se i da skupština ukazuje da odbor ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje i ne može da kvalifikuje postojanje osnova sumnje, a da je Anketni odbor svojim postupanjem prekršio ustav RS i narušio vladavinu prava.

Narodni poslanici će se o izvještaju i predloženim zaključcima izjasniti po završetku rasprave o sedam preostalih tačaka predviđenih za nastavak 25. redovne sjednice skupštine.

"Zaključci anketnog odbora su neprihvatljivi, ne mogu narodni poslanici da kvalifikuju djelo", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, ranije prilikom rasprave i dodao da mu nije jasno zašto se uopšte Anketni odbor upustio u kvalifikovanje djela.

Rasprava o izvještaju odbora obilovala je međusobnim optužbama pozicije i opozicije, a složili su se da je potrebno da se sazna istina u slučaju Dragičević i da tužilaštvo treba da se izjasni. Poslanici vladajuće koalicije između ostalog smatraju i da nije u redu da ih se optužuje za saučesništvo u ubistvu ako ne podrže izvještaj, jer smatraju da nisu ni kompetentni, ni nadležni za kvalifikovanje ovog slučaja.

U zaključcima Anketnog odbora, između ostalog, navodi se da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević, mladić iz Banjaluke čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije na ušću riječice Crkvena u Vrbas, ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS-a sa odgovarajućom tužilačkom odlukom.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, rekao je da Ministarstvo nije dobilo nikakvu odluku tužilaštva.