<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ubistvo Davida Dragičevića: Šta piše u nalazima vještaka iz Zagreba?

Naredba

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 28.6.2018.godine izdalo je naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN lica zbog postojanja sumnje da su počinili ubistvo Davida Dragičevića.

05. juli 2018, 12:00

Ova naredba dostavljena je MUP-u Republike Srpske juče a samu naredbu medijima je pokazao ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

On je medijima u Skupštini RS rekao da je sa naredbe skinuta oznaka tajnosti, nakon čega je pročitao dijelove iz nje, a poslije toga ona je dostavljena medijima.

Naredba je donesena zbog , kako je u njoj navedeno, dokaza priloženih uz Izvještaj o smrti Davida Dragičevića, među kojima s enašao i nalaz sudskomedicinskog vještačenja uzroka i okolnosti smrti Dragičević Davida, izvršenog po vještacima Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 20.6.2018.godine.

Ranije je glavni tužilac Želimir Lepir izjavio kako su, u cilju "utvrđivanja stvarne istine o povredama, nalazi vještaka koji su suprotni u nekim dijelovima, dostavljeni u Institut za sudsku medicinu u Zagreb.

Evo šta piše u Naredbi o sprovođenju istrage u dijelu koji se tiče nalaza iz Zagreba

Iz nalaza sudskomedicinskog vještačenja zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu prozilazi da su na tijelu Dragičević Davida pronađene zaživotne povrede: plohaste oguljotine kože obje strane čela sa krvnim podlivom podležećeg mekog oglavka, više izražene na lijevoj strani čela gdje su vidljive i manje rane razderotine, plohaste oguljotine kože na obje jagodice čela gdje su vidljive i manje rane mekog tkiva (zigomatično), oguljotine piramide nosa uz krvni podliv podležećeg mekog tkiva, mrljasti krvni podlivi obje usne s krvnim podlivom predvorja gornjeg dijela usne šupljine (zubno meso uz gornje prednje zube), krvni podliv iznad desnog kuka, krvni podliv na stražnjoj(nadlaničnoj) strani lijeve podlaktice , sitna oguljotina gornje vjeđe (kapka) desnog oka, krvni podliv prednje strane gornjeg dijela desne natkoljenice, krvni podliv prednje i unutarnje strane oba koljena, kao i postmortalna oštećenja kože na bradi, na hrptu obje šake i na oba koljena.

Prema nalazu ovog tima vještaka sve navedene povrede predstavljaju nespecifične mehaničke povrede koje us nastale djelovanjem tupe mehaničke sile slabog do srednjeg intenziteta na površinu tijela. Prema zaključku vještaka sve navedene povrede mogle nastati u okolnostima pada i to upravo pada niz teren -korito rijeke Crkvene u dijelu iza ulice Velibora Janjetovića (fotodokumentacija dostavljena vještacima na uvid ), jer se radi o zidovima rijeke koje formiraju strmu kosinu. Pad osobe niz takvu kosinu očekivano je praćen kotrljanjem, klizanjem i udarima izbočenih dijelova tijela ( na pr. čelo, jagodice, nos, bok, koljena ) o podlogu, a na samom kraju putanje tijelo dolazi u kontakt sa dnom korita rijeke, što može dovesti do dodatnog ozljeđivanja.

Prema mišljenju vještaka pad s mosta u Ulici Dušana Subotića ili s obale direktno u vodu (dakle, bez kontakta s preprekama ) se može praktično isključiti.

Vještaci su zaključili da se uzrok pad ane može utvrditi, pa se tako moglo raditi o spontanom padu uzrokovanom spoticanjem ili okliznućem pri hodu/trku ( dakle o padu bez djelovanja neke vanjske sile ), ali i o padu koji je uslijedio zbog udarca ili odguravanja od strane druge osobe.

Vještaci su pri tome takođe zaključili da se ne može isključiti mogućnost da je neka od povreda na oštećenom nastala drugim mehanizmom, različitim od pada, konkretno udarcem nekog tupotvrdog sredstva. Ova mogućnost se, kako su vještaci zaključili, prije svega odnosi na povredu u području ustiju ( krvni podliv usana i predvorja usne šupljine), kao i krvne podlive na hrptu desne šake i na lijevoj podlaktici. Zaključak vještaka je da su navedne povrede mogle nastati udarcima stisnutom šakom, u kom slučaju povrede na podlaktici i na rptu šake predstavljaju tzv. odbrambene povrede.