<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NIJE NI RUSIJA NI AMERIKA: Znate li koja zemlja ima najviše vremenskih zona?

Vremenske zone

Na svetu postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može da ima više njih, poput SAD koje samo na kopnu imaju četiri, plus petu na Aljasci. To ne čudi, s obzirom na to da je reč o velikoj zemlji. Ali, koja država na svetu ima najviše vremenskih zona?

05. juli 2018, 12:00

 Vremenske zone je osmislio Kanađanin Sanford Fleming zbog potrebe železničkih kompanija da imaju isto lokalno vreme između železničkih stanica.

Vremenske su zone prvi put uvedene 18. novembra 1883. godine, kad su železnice SAD-a i Kanade prve uspostavile vremenske zone (četiri standardne kontinentalne vremenske zone Severne Amerike). Tako više nije bilo zbrke, jer su nekad imali hiljade lokalnih vremena. Svetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sledeće godine.

Na svetu danas postoje 24 vremenske zone, a jedna zemlja može da ima više njih, poput SAD koje samo na kopnu imaju četiri, plus petu na Aljasci. To ne čudi, s obzirom na to da je reč o velikoj zemlji. Ali, koja država na svetu ima najviše vremenskih zona?

Mnogo ljudi bi u prvi mah pomislilo da se radi o Rusiji, s obzirom na to da se prostire na dva kontinenta – Evropi i Aziji. Ali, odgovor je drugačiji i iznenađujući – Francuska!

Zašto?

Francuska se nalazi u zoni srednjeevropskog vremena (CET), kao i ostatak srednje Evrope. Ali, titulu je zaslužila zbog velikog broja bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija. Među njima su Gvadelupe na Karibima, La Reunion u Indijskom okeanu i Francuska Polinezija na Pacifiku.

Sledeće dve zemlje s najviše vremenskih zona su SAD i Rusija, svaka sa po jedanaest.

U slučaju SAD, to je takođe zbog pojedinih prekomorskih teritorija, npr. Havaja u Tihom okeanu. Što se Rusije tiče, reč je o velikom prostoru koji se proteže od rta Dežnjev na istoku do oblasti Pskovm, koja se na zapadu graniči sa Estonijom.