<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nova varoš se izborila za zelenu površinu: Predstavnici građanske inicijative i dalje traže sastanak sa Gradonačelnikom

GRAĐANSKI AKTIVIZAM

Predstavnici GI traže sastanak sa Gradonačelnikom tokom naredne sedmice...

06. juli 2018, 12:00

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obećao je građanima naselja Nova varoš da neće graditi zgradu na zelenoj površini. Kako je objavio gradonačelnik na svom FB profilu, nakon sastanka sa Savjetom Mjesne zajednice, izmjenama regulacionog plana neće se graditi zgrada.

"Prihvatio sam stav Savjeta mjesne zajednice i građana koji se protive predloženom nacrtu regulacionog područja za ovo područje", rekao je Radojičić

Radojičić je rekao da u prijedlogu regulacionog plana za ovo naselje, koji bi tokom ove godine trebalo da se nađe pred gradskim parlamentom, neće biti predviđena gradnja i biće zadržana zelena površina u sadašnjim okvirima.

Tatjana Suhajček Đukić, predstavnica Građanske inicijative Nova varoš kaže da je Gradonačelnik Banjaluke sinoć imao sastanak sa Savjetom MZ Nova varoš i GI Nova varoš pozdravlja izjavu gradonačelnika da izgradnje na lokaciji na uglu ulica Tina Ujevića i Dragiše Vasića neće biti.

„Ovo nije bio zvaničan sastanak s građanima, kao ni sa Građanskom inicijativom koja je 4.7. uputila službeni zahtjev za sastanak s gradonačelnikom na koji očekujemo pozitivan odgovor u toku naredne sedmice i rješavanje ovog pitanja u interesu građana“, rekla je za BUKU Tatjana Suhajček Đukić.

Ona nam kaže da GI Nova varoš nastavlja sa svojim aktivnostima, jer procedura u vezi Nacrta RP za interpolaciju objekata od društvenog značaja na području grada Banjaluka za lokaciju u NV nije obustavljena.

„Dok se zvanično ne potvrdi Odlukom Grada Banjaluka da izgradnje na lokaciji u Novoj varoši neće biti, mještani ovog naselja neće odustati od svoje borbe za očuvanje zelene površine“, kaže nam Tatjana.

Podsjetimo da je GI uputila zahtjev za sastanak gradonačelniku Banjaluke, Igoru Radojičiću, i očekuju pozitivan odgovor, kao i organizaciju sastanka u narednoj sedmici, a najkasnije do 13.7.

Iz Građanske inicijative Nova varoš naglašavaju da se javna rasprava na nacrt Regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na području grada Banjaluka treba organizovati najkasnije do 15.7. i očekuju da će se uvažiti primjedbe koje su građani Banjaluke u toku javnog uvida dali na ovaj plan čime se javnost aktivno uključuje u planiranje gradskog prostora.

„Gradonačelnik je u toku javnog uvida na navedeni nacrt Regulacionog plana izjavljivao da je spreman poštovati volju građana, te se nadamo da će održati riječ i da će Grad Banja Luka raditi u interesu svojih građana, a ne isključivo privatnih investitora. Podsjećamo da Banjaluka priprema kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope i u skladu s tim, svaki projekat i plan bi trebao pratiti koncept pametnih, zelenih gradova, a ne djelovati suprotno tome kakva je trenutna praksa u našem gradu“ navode iz Inicijative.

Krajnji prijedlog Građanske inicijative Nova varoš je da Grad donese izmjene Regulacionog plana po kome će sve zelene površine u naselju Nova varoš biti predviđene kao parkovi čime bi zaštili naselje od bilo kakve gradnje na ovim javnim zelenim zonama.

Građanska inicijativa Nova varoš nastala je kao odgovor mještana banjalučkog naselja Nova varoš na nacrt Regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenog sadržaja na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog objekta spratnosti P+5 na zelenoj površini.