<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanski ministar za Brexit David Davis i njegovi saradnici podnijeli ostavke

LONDON

Britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer smatra da politika britanske premijerke Therese May podriva pregovore sa Briselom o izlasku Britanije iz EU, javlja Reuters.

09. juli 2018, 12:00

Davis je naveo, da ne želi biti "nevoljki sudionik" u planovima premijerke May za napuštanje Evropske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Ostavke su podnijeli i njegov zamjenik Steve Baker i još jedna ministarka za Brexit Suela Braverman, navodi Guardian.

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom sa Evropskom unijom. Kako navode mediji Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.

"Opšti smjer politike u najboljem slučaju će nas ostaviti u slaboj pregovaračkoj poziciji, a moguće i s neizbježnim posljedicima", naveo je Davis u pismu ostavke upućenom premijerki Theresi May.

Pismo je objavio ured premijerke. Kako se navodi, ostavka odmah stupa na snagu.

Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Brexita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i "kombinovanoj carinskoj teritoriji".