<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počela nova akcija spašavanja, prvi iz pećine izlaze najjači dječaci

TAJLAND

Nastavljena je akcija spašavanja tajlandskih dječaka zarobljenih u pećini.

09. juli 2018, 12:00

Kako javlja Reuters, još osam dječaka s trenerom su ostali u poplavljenoj spilji nakon jučerašnje akcije spašavanja.


11:30 BBC javlja kako je za povratni put iz spilje potrebno 11 sati. Spasiocima je bilo potrebno šest sati da dođu do dječaka i još pet sati da se vrate natrag.

11:20 Kako javlja Bangkok Post, danas će iz spilje biti spašena četiri dječaka. To znači da će preostala petorica čekati najmanje još jedan dan.

11:05 BBC, ali i reporteri CNN-a javljaju kako je jedan kat bolnice u koju su prevezeni dječaci koji su već spašeni pretvoren u karantenu. Reporteri CNN-a javljaju kako je to napravljeno jer im je imunitet pao te kako će u karanteni biti pet do sedam dana. Otac jednog od dječaka je pak za BBC izjavio kako će u karanteni biti 48 sati. CNN dodaje i kako to teško pada njihovim obiteljima koje su ih došle vidjeti jer im ne mogu prići i zagrliti ih.

10:58 Održana je i konferencija za medije na kojoj su novinari upitali spasioce koliko će ova akcija trajati. Kako javlja BBC, spasioci su poručili kako će im trebati oko pet sati da izvuku sljedeće dječake.

To znači da će sljedeći dječaci, ako cijela akcija bude išla po planu biti izvučeni između 7:30 i 8:30 po lokalnom tajlandskom vremenu.

10:55 Kako javlja dopisnik Guardiana, spasioci su izjavili da će najprije izvući najjače dječake, koji su fizički najspremniji.

10:45 Kako javljaju Reuters i BBC, nastavljena je akcija spašavanja tajlandskih dječaka zarobljenih u spilji.

Četvorica dječaka izvučena jučer

Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih 16 dana u poplavljenoj tajlandskoj špilji izvučena su na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca. Operacija spašavanja se nastavlja danas, ali jaka kiša ometa misiju, javlja CNN.

Spasioci su jučer iskoristili suho vrijeme i krenuli u akciju prije nego što se očekivalo. Prva faza spašavanja prošla je "glatko" i oslobođeni dječaci su "u dobrom stanju", objavile su tajlandske vlasti.

No zbog loše vremenske prognoze idućih dana spasioci će morati raditi vrlo brzo kako bi izvukli ostale dječake.

"Uspjeli smo spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua", izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija "protječe glatko".  

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai jučer je na konferenciji za novinare je rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati.

Zašto je spašavanje uopće prekinuto?

Iako se odluka da se akcija spašavanja prekine može činiti iznenađujućom, budući da su spasilačke ekipe ranije izvijestile da traje teška utrka s vremenom i da dječake i trenera moraju iz spilje izbaviti čim prije, šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn otkrio je na presici zašto je misija zasad zaustavljena.

"Akciju spašavanja moći ćemo nastaviti kada za to budemo spremni. Bit ćemo spremni vrlo brzo, ali prvo moramo pripremiti sve boce s komprimiranim zrakom. Sve što nam je potrebno za spašavanje dječaka smo iskoristili i moramo sve ispočetka pripremiti za novu fazu spašavanja.

Ne mogu sa sigurnošću reći kada ćemo nastaviti spašavanje, ali vjerujem da ćemo biti spremni za idućih 10 do 20 sati", kazao je jučer šef misije na konferenciji za medije.

Ronioci se pripremaju za nove akcije

Tijekom noći će na Tajlandu su trajale pripreme za novu akciju spašavanja dječaka. Nakon što je prva faza završena, spasioci trebaju odmoriti, ali i, što je još važnije, napuniti spremnike komprimiranim zrakom.

Prema riječima tamošnjih dužnosnika, nova faza spašavanja mogla bi početi uskoro. Pitanje je samo - hoće li vremenske prilike to dopustiti. Naime, nad spiljom već satima neumorno pada obilna kiša i strah od poplave sve više raste. Prognoze kažu da će kiša padati danima.

"Najgore tek dolazi", kazao je CNN-ova meteorologinja Allison Chinchar.

"Sada se moramo boriti s dvije prepreke - vremenom i vremenskim uvjetima. Protiv toga se borimo od prvog dana. Moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da spasimo preostale dječake, iako je teško boriti se protiv sila prirode", kazao je šef spasilačke misije Narongsak Osotthanakorn.

Spasiocima je sada prioritet napuniti spremnike komprimiranim zrakom, što bi moglo trajati satima. Istovremeno razina kisika u spilji pada i na kritičnom je nivou. 

Kako izgleda akcija spašavanja?

Na ulazu u spilju nalazi se ekipa od 90 iskusnih ronilaca - 40 s Tajlanda i 50 iz svih dijelova svijeta.

Iako detalji akcije spašavanja nisu objavljeni, vjerojatno je da će dječaci šetati, roniti, plivati i penjati se. Naime, u velikim dijelovima spilje voda je pala do te razine da se može normalno šetati. To bi sve sljedećih dana moglo biti potopljeno. 

Najgori će biti onaj prvi dio gdje će trebati raditi velike zarone. Podsjetimo da je riječ o mračnim i uskim tunelima, a neka od djece ne znaju ni plivati. Neki dijelovi su toliko uski da su ronioci morali skidati boce s komprimiranim zrakom da bi se mogli provući.

Spasioci dječake izvlače u više etapa

Za početak je cilj doći do jednog dijela spilje koja je ovih dana bila unutarnja baza za spasioce. Od tu do izlaza će uglavnom moći šetati. Čim izađu, bit će prebačeni u bolnicu.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do spilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak, a jedan je tajlandski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s komprimiranim zrakom.

Spašeni dječaci u bolnici

Spašeni dječaci su uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva obrane Kongchop Tantravanit.

Po pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih obitelji. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju. 

Podsjetimo, dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dva tjedna zarobljeni u špilji ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra. 

Željeli su istražiti spilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.

Indey