Postignut dogovor o raspodjeli prihoda od putarine: Evo koliko će pripasti, RS, a koliko Federaciji BiH

Desk

Postignut dogovor o raspodjeli prihoda od putarine: Evo koliko će pripasti, RS, a koliko Federaciji BiH

Piše: FENA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH postigao je danas dogovor o raspodjeli prihoda od putarine.

Na sjednici u Banjoj Luci donesena je privremena odluka po kojoj će Federaciji BiH biti raspoređeno 59 posto prikupljenih prihoda, RS-u 39 posto, a Brčko Distriktu dva posto, povrdio je predsjedavajući UO UIO i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

S posebnog podračuna, jedinstvenog računa UIO bit će raspoređeno 154 miliona KM prihoda koji su prikupljeni od 1. februara ove godine, od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH.

Na posebnom podračunu ostalo je zasad neraspoređenih 11 miliona KM, plus 10 posto sredstava, kao rezerva, do konačne odluke o raspodjeli prihoda.

Na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata, koji se prodaje na tržištu BiH.

Radi se o namjenskim sredstvima za igradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH
Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Vjeruje li ko u ovo?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.