TRUMP SE OKOMIO NA NJEMAČKU: Kancelarka Angela Merkel nije mu ostala dužna

Sukob

TRUMP SE OKOMIO NA NJEMAČKU: Kancelarka Angela Merkel nije mu ostala dužna

Piše: SB

Američki predsjednik Donald Trump oštro je u srijedu u Bruxellesu napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

"Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji", rekao je Trump tokom radnog doručka s glavnim sekretaorom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

 

 

 

"Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije", dodao je Trump, koji je u Bruxelles doputovao na summit NATO-a.

 

 

Dodao je Njemačka skoro 70 posto svoje energije dobija iz Rusije te spomenuo ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

 

 

 

Trump je i ranije osuđivao projekt novog plinovoda Sjeverni tok koji izravno povezuju Rusiju s Njemačkom i tražio da se odustane od projekta. Oko toga projekta podijeljene su i zemlje članice EU-a.

 

 

 

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) žustri je reagirala  na napade američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

 

 

„Mi smo se već gotovo naviknuli na takve napade. I s tim izlazimo na kraj“, rekla je von der Leyen i ustvrdila da se Njemačka ne osjeća „osobito pogođenim“ Trumpovima napadima.

 

 

 

Ona je kazala kako bi američki predsjednik „kao poslovni čovjek“ morao malo piše pažnje posvetiti na širi kontekst, a ne samo na brojke.

 

 

 

„Voljela bih kada on kao poslovni čovjek ne bi samo gledao na brojke nego i na to koliku korist na kraju ima NATO. Vi možete izdvajati dva posto za vojne potrebe, a da od toga NATO na kraju nema koristi“, zaključila je njemačka ministrica obrane.

 

 

 

Ona je Trumpa podsjetila to da je njemački vojni kontingent u Afganistanu drugi po veličini i da Njemačka, nakon SAD-a, najviše uplaćuje u proračun NATO-a.

 

 

 

Trupu je potom odgovorila i njemački kancelarka Angela Merkel kazavši da je Njemačka nezavisna u svojim političkim izborima.

 

 

 

 

"Veoma sam srećna što smo danas ujedinjeni u slobodi, u Federalnoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo sami praviti nezavisne političke izbore i donositi nezavisne odluke. To je veoma dobro", rekla je Merkelova.

 

 

 

Ona je branila doprinos Njemačke NATO-u, nakon što je Trump izjavio da američki poreski obveznici snose preveliki teret.

 

 

 

"Njemačka je druga po broju vojnika koje daje, najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO i do sada smo bili snažno angažirani u Avganistanu. Na taj način mi branimo interese SAD", rekla je Merkelova.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.