O godišnjici genocida izvještavali svi ugledni mediji, počast odata širom svijeta
Radio Sarajevo

NIZ MANIFESTACIJA

O godišnjici genocida izvještavali svi ugledni mediji, počast odata širom svijeta

Piše: Klix.ba

Žrtvama srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. odata je počast u gradovima širom Evrope, pa i svijeta, a vijest o obilježavanju 23. godišnjice genocida i ukopu 35 posmrtnih ostataka žrtava objavili su ugledni svjetski mediji poput The New York Timesa, De Telegraafa, The Irish Timesa, TRT Worlda i The News & Observera.

 Gradovi širom Evrope obilježavaju danas 23. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine pa će tim povodom, u terminu od 18 do 19 sati, biti održana manifestacija u glavnom gradu Švedske, na kojoj će biti i učesnici iz Bosne i Hercegovine. Obilježavanje će biti upriličeno, također, u New Yorku, Londonu, Berlinu, Parizu...


Bh. umjetnica s adresom u New Yorku Aida Šehović postavit će, kao i prethodnih godina, umjetničku instalaciju u Cirihu kao znak sjećanja na sve stradale Srebreničane. Prošle godine je njena umjetnička instalacija s fildžanima kafe postavljena u Chicagu.Povodom godišnjice tragedije u Srebrenici organizirani su događaji i u drugim evropskim i svjetskim gradovima, a vijest o 23. godišnjici i drugim temama vezanim za genocid objavili su: The New York TimesThe Voice of America, Haaretz, Star Tribune, De Telegraaf, The Irish TimesTRT WorldThe News & Observera i drugi.

Osim toga, počast žrtvama genocida u Srebrenici odaju zvaničnici i individualci na društvenim mrežama. Remembering Srebrenica je britanska dobrotvorna inicijativa koja ima zadatak da educira o posljedicama mržnje. Na njihovom Twitter profilu zvaničnici i institucije odaju počast žrtvama.
Počast žrtvama srebreničkog genocida odata je i na Facebooku, ali i na drugim društvenim mrežama.
Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.