Građani RS odgovaraju: Da li su Karadžić i Mladić zločinci ili heroji?

Anketa

Građani RS odgovaraju: Da li su Karadžić i Mladić zločinci ili heroji?

Piše: Aljazeera

Na zahtjev Al Jazeere, sredinom juna agencija Valicon provela je istraživanje. Na području RS ispitanici su odgovarali na pitanja o tome da li su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji ili ratni zločinci i da li se u Srebrenici desio genocid ili ne.

 Među ispitanima je bilo 80,4 posto stanovnika srpske nacionalnosti, 17,5 svih drugih nacionalnosti i 2,1 posto onih koji se nisu htjeli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Ispitivanje je urađeno na uzorku od 808 stanovnika, a statistička mogućnost greške je 3,5 posto.

 

Da je Radovan Karadžić heroj misli 60,2% ukupno ispitanih, a da je zločinac smatra 28,9%. Bilo je i onih koji su izabrali odgovor "niti heroj niti zločinac", takvih je malo manje od 10%. 

 

Brojke su drugačije kad se pogleda nacionalna struktura ispitanih. Ispitanici srpske nacionalnosti, njih 73,6% misli da je Radovan Karadžić heroj. Među onima koji nisu Srbi, taj procenat je 3,9%, a među onima koji se nacionalno nisu izjasnili, njih je u istraživanju bilo malo više od 2% - 15,1% smatra da je Karadžić heroj.

 

Oni koji misle da je zločinac

 

 

Među Srbima od 650 ispitanih 15% misli da je zločinac, među građanima koji nisu Srbi 89,4%. 9,7 ispitanih Srba misli da nije ni zločinac ni heroj, taj procenat kod ostalih je 6,3%.

 

Za Ratka Mladića slični rezultati po nacionalnoj strukturi: 76% ispitanika srpske nacionalnosti smatra da je heroj. 6,3% građana koji nisu Srbi tako misli.

 

Da je Mladić zločinac misli 13,3% Srba, a većina ispitanih koji nisu Srbi - njih 85,8% te 50,9% onih koji se nisu nacionalno izjasnili.

 

Nije zanemariv procenat onih koji su kao odgovor na ovo pitanje izabrali opciju "niti heroj niti zločinac". Među Srbima je takvih 9%, a među nesrbima 7,5%, dok je 30% među onima koji se nacionalno nisu izjasnili.

 

Da se u Srebrenici desio genocid misli 32,6% ispitanih u ovom istraživanju

 

 

Procenti se znatno razliku prema nacionalnosti - 20,1% Srba smatra da je u Srebrenici bio genocid, 89,4% ispitanih koji nisu Srbi i 37,7% nacionalno neopredijeljenih.

 

Izričito, da se genocid nije desio misli 66,4% Srba; 1,5% ispitanih koji nisu Srbi i 28% nacionalno neopredijeljenih. Za 35% mladih do 30 godina Ratko Mladić je zločinac. Za 36% mladih Radovan Karadžić je zločinac. Za 42% mladih u Srebrenici se desio genocid. 

 

Anketa je pokazala da se rezultati značajno razlikuju u zavisnosti od obrazovanja ispitanika

 

 

Tako, naprimjer, 42% visokoobrazovanih misli da je Radovan Karadžić zločinac, dok je procenat takvih kod onih sa osnovnom školom 17%. 39% visokoobrazovanih misli da je Ratko Mladić zločinac, samo 17% njih sa visokom stručnom spremom. 

 

Ista razlika je i kod priznavanja genocida. 44% visokobrazovanih reklo je da je bio genocid u Srebrenici, nasuprot 22,8% onih sa osnovnom školom.

 

Ako bi se izvlačio profil tipičnog ispitanika koji misli da je naprimjer Mladić heroj - to bi bio muškarac stariji od 56 godina, ima osnovno obrazovanje i živi van grada.

 

- Muškarac

 

- stariji od 56 godina

 

- osnovno obrazovanje

 

- živi van grada

 

 

Nasuprot njemu, tipičan ispitanik koji misli da je Mladić zločinac je žena do 30 godina starosti, visokobrazovana i živi u gradu. Isti profil vrijedi za Radovana Karadžića i za genocid u Srebrenici. 

 

- Žena 

 

- do 30 godina, 

 

- visokoobrazovana

 

- živi u gradu

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Zona sumraka i fatamorgana. Užas je njihova furka.
Objavljeno:
jbte pa ovde svi ustaše...
Objavljeno:
Golemo,sve mislim da je ovo neka provala,nemogu da svatim da je to toliko zadojeno.
Objavljeno:
Koliko god porazno izgledale ove brojke, ipak iznenadjuje da preko cetvrtine ispitanih misli da su Karadzic i Mladic zlocinci. To je ipak puno vise nego sam mislio, koliko god nedovoljno.
Objavljeno:
Sramota. Toliko smo neobrazovani i primitivni da mislim da nam nema pomoci.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.