<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Greške u filmovima koje su promakle svima

Greške

Postoje ljudi koji su svoj život posvetili traženju grešaka u filmovima i serijima. Bilo da su male ili velike, ništa im (nam) ne promiče.

12. juli 2018, 12:00

 Postoje i ona ostvarenja koja su apsolutno sjajna i deluju bez greške, a opet im se tu i tamo poneka potkrade. Mi smo uhvatili njih 10 u ovim istorijskim filmovima.


Radnja filma dešava se 1935. godine u Luizijani. Svi osuđenici na smrt u ovom filmu pogubljeni su na električnoj stolici. Međutim, električne stolice se u Luizijani nisu koristile do 1941. godine.

"Igra kodova", 2014.

Foto: Noizz.rs

Film je o engleskom matematičaru Alanu Turingu, koji neumorno radi na tome da provali Enigma kod. Zapravo, radio je to uz pomoć Gordona Velhmana, matematičara koji nije ni pomenut u filmu.

"Poslednji samuraj", 2003.

Foto: Noizz.rs

Američka zastava sa 43 zvezdice pojavljuje se tu i tamo u filmu. Ali radnja filma je smeštena u 1876. godinu, a 43 zvezdice su se na zastavi našle tek od 1891, kada su se prodružile Južna i Severna Dakota, Montana, Vašington i Ajdaho.

"Hrabro srce", 1995.

Foto: Noizz.rs

U Valasovo vreme niko u Škotskoj nije nosio kiltove, već su se oni pojavili mnogo kasnije. Takođe, niko nije farbao lice - ni u plavo, niti bilo koju drugu boju.

"Troja", 2004.

Foto: Noizz.rs

Ovaj film prepun je grešaka, od novčića koje su stavljali mrtvima na oči (a novčići u to vreme nisu postojali), do suncobrana sa metalnom drškom iznad Parisa i Helene.

"Pirati s Kariba", 2003-2017.

Foto: Noizz.rs

Radnja ovih filmova smeštena je u 1740. godine, a tada je voće bilo baš problematično. Ali možemo videti u filmu jabuke Greni Smit (koje postoje tek od 1868.) i slatke banane (koje su se prvi put pojavile tek 1836.).

"Titanik", 1997.

Foto: Noizz.rs

Kada Džek pokušava da spreči Rouz da se ubije na početku filma, priča joj priču i pominje svoj rodni Viskonsin i kako je jednom pecao na jezeru Visota. A zapravo, to veštačko jezero nastalo je tek 1917, šest godina nakon što je potonuo Titanik.

"JFK", 1991.

Foto: Noizz.rs

Ovaj film samo je raspirio i onako već pomahnitale teorije zavere u vezi sa atentatom na Kenedija. Dejvid Feri je dugo bio optužen za ubistvo, a u jednoj sceni ovog filma, u hotelu "Fontainebleau", on navodno to priznaje. A istina je da je on uvek poricao bilo kakvu vezu sa ubistvom američkog predsednika.

"Gladijator", 2000.

Foto: Noizz.rs

U filmu "Gladijator", može se videti antička rimska kočija - koja se pokreće na gas, koji u to vreme nije ni postojao.

"Marija Antoaneta", 2005.

Foto: Noizz.rs

U biografskom filmu Sofije Kopole o životu kraljice Francuske, Marije Antoanete, može se naći jedna vrlo očigledna greška, koja bi mnogima ipak mogla da promakne - teško da su "starke" baš bile u modi u to vreme.

Koja greška vam je najapsurdnija? Jeste li vi primetili neku koju mi nismo?

Izvor: BrightSide, Noizz.rs