<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA NA EXIT-u: Počeo je EXIT Freedom 2018 i počeo je jako!

NOVI SAD

Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu je od sinoć sedamnaestu godinu za redom domaćin najboljem velikom evropskom festivalu. Da, EXIT Freedom 2018 je počeo.

13. juli 2018, 12:00

Već nekad oko osam sati, mase ljudi su se slivale ka Petrovaradinu, u želji da na vrijeme zauzmu svoja mjesta u predstojećem spektaklu, koji je svoj istinski zamah dobio odmah na početku, jer je u devet sati na Main Stage izašla moćna LP.

Prvim tonom koji je ispustila, pokazala nam je kako snažan vokal, gitara i harizma na bini, pred najezdom elektro scene, nisu izgubili na festivalskom značaju i da itekako mogu da nose mase. Poput stalka za mikrofon, koji LP tako gurne prema naprijed i on se inercijom vrati u provbitan položaj, tako i njen glas, prepušten atmosferi, ode ka publici visoko, a onda ga ona sjajnom kontrolom vokala neokrnjenog vrati nazad.

Nakon nastupa LP, uslijedila je Ceremonija otvaranja koju je obilježio nastup svjetski poznatog baletana Sergeja Polunjina. On je zajedno sa gudačkim sastavom Almazian Symphony izveo performans lične slobode, nakon kojeg je nebo iznad Petrovaradina obasjao vatromet koji je trajao 12 minuta.

Da performansima na prvoj večeri EXIT-a ne bude kraja, pobrinula se Fever Ray koja je nastupom sačinjenim od istraživanja, radoznalosti i provociranja, istakla društvene norme koje i u 21. vijeku određuju kako žena treba da se ponaša da bi bila društveno prihvaćena. A potom je pozvala publiku da se bori za svoje slobode.

Kasnivši više od sat vremena sa svojim nastupom, na Main Stage su oko dva časa izašli reperi trap atrakcije Migos, koje je mlađa publika pozdravila aplauzom vrijednim ne kašnjenja sa početkom nastupa. Ali velike face mogu naveliko i da zakasne. Koliko god to razmaženo nekome moglo da djeluje. Mogu i to je to.

Drugi veliki stejdž na EXIT-u, Dance Arenu, mrvili su na najsitnije komadiće, redom, Anastasia Kristensen, sjajna Amelie Lens, Ben Klock, Adam Beyer b2b Ida Engberg i veliki Richie Hawtin. Tribine koje su postavljenje na brdu preko puta bine nisu prestajale da podrhtavaju niti jednog jedinog momenta, dok su se u grotlu ispred samog stejdža kičmeni pršljenovi sabijali jedan po jedan. Sve ovo potvrđuju fotografije brojne publike koja je uveliko slavila zoru uz bitove direktno iz miksera Jamie Olivera minimal techna – Richie Hawtina.

Od nastupa na drugim binama vrijedi izdvojiti magični Detour, zanosnu iransku trip hop divu Sevdalizu, bend sa najvjernijom i najtvrđom publikom Ritam Nereda, kao i sabijanje dvojca Daniel Avery b2b Rodhad na No Sleep Novi Sad stejdžu.

Prvi dan je brojao do 44. 000 posjetilaca, a organizatori tvrde na nas u naredna tri očekuje drastično dizanje ljestvice. Neki od razloga za optimizam organizatora su svakako izvođači David Guetta, Ziggy Marley, Maceo Plex, Solomun, Mahmut Orhan, Boris Brejcha, Grace Jones, Nina Kraviz i Zhu.
Za razliku od organizatora, mi ništa ne očekujemo. Prepušteni smo opštem flow-u, pa kud vozi – neka vozi. A počelo je jako.



Miloš Orlić za BUKU iz Novog Sada