<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Optužbe, spletke i sva obećanja?!

Izbori i kampanja

Svake dvije godine u BiH se održavaju izbori, pa ne čudi da smo stalno u nekoj vrsti predizborne kampanje. Međusobna optuživanja i spletke su u prvom planu, a stvarni problemi građana ostaju po strani.

16. juli 2018, 12:00

Predizborne aktivnosti u BiH skoro da nikad i ne prestaju. I dalje se malo šta mijenja u nastupima ključnih političkih lidera. Igranje na nacionalnu kartu, sijanje straha i prijetnje naoružanjem, miješanje stranih plaćenika u izborni proces – teme su od kojih se ne odustaje, dok je rješavanje ključnih problema građana na dugom štapu.
Tako je uoči izbora 2014. godine Dodik upozoravao da stranci planiraju pobunu u izbornoj noći:


25.09. 2014.

Sličan strah prisutan je i pred ove izbore. Predsjednik tvrdi da postoje tendencije da stranci involvirani u priču o naprasnoj izmjeni Izbornog zakona kontrolišu predstojeće izbore:


25.03.2018.

A tu je i istrajavanje u navodima da ga prisluškuju britanski špijuni:


23.06.2018.

Referendum o otcjepljenju Republike Srpske jedna je od ključnih Dodikovih karata na koju igra, onako kako to njemu odgovara.

Poznavaoci političke situacije u BiH već godinama tvrde kako Milorad Dodik i Bakir Izetbegović grade jedan drugom kampanje, tako što svaki od njih deklarativno staje u odbranu naroda od onog drugog.

Izetbegović se od Dodikovih najava nezavisnoti branio izjavama u kojima je, ako treba, spreman i na rat, ali i izjavama poput nedavne u Ahmićima:


12.04.2018.

Dragan Čović koga mnogi karakterišu kao promotera evropskih vrijednosti, proteklih mjeseci je od tog koncepta odmakao. Nakon presude Priliću i ostalima je poručio:


 02.12.2017.

"Treći entitet je danas realna mogućnost za BiH i o tome mora da se vodi ozbiljno računa", kazao je Čović nešto kasnije. Izetbegovićev odgovor na to glasi:


08.02. 2018.

Ovo je ustaljena matrica od koje političari ne odustaju. Ne mijenja se ništa. Nacionalno pitanje je ispred svega, dok je životni standard građanja sve lošiji.



BN televizija