<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

A pred izbore, posao za mlade: Evo kako će vlast zapošljavati u državnim institucijama

Zavod za zapošljavanje

Vlada Republike Srpkse i Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Srpske odobrili su šest miliona maraka za zapošljavanje hiljadu mladih pripravnika. „Elektroprivreda Republike Srpske“, više republičkih i lokalnih institucija, opštine i gradovi u kojima je na vlasti SNSD zaposliće mlade sa visokom stručnom spremom.

16. juli 2018, 12:00

 Riječ je o predizbornoj taktici, poručuju iz nevladinih organizacija i opozicije. Zapošljavanje u javnom sektoru udar je na privredu i građane, naglašavaju ekonomisti.

Zapošljavanju u javnom sektoru u Republici Srpskoj ne nazire se kraj. Iz Vlade Republike Srpske saopštili su da je prihvaćen prijedlog Zavoda za zapošljavanje da se broj pripravnika sa 767 poveća na 1.000. Sufinasiranje po jednom pripravniku iznosi 6.000 maraka na godišnjem nivou.

Mladi sa visokom stručnom spremom koji su na evidenciji nezaposlenih i bez radnog iskustva mahom će biti zaposleni u javni sector, iako se Srska godinama suočava sa viškom službenika.

Samo u “Elektroprivredi Republike Srpske” i njenim zavisnim preduzećima odobreno je sufinasiranje od ukupno 156.000 maraka za zapošljavanje 26 pripravnika. Zavod za zapošljavanje sam sebi je odobrio sufinasiranje zapošljavanja 25 pripravnika za koje će uzeti 150.000 maraka. Fond PIO dobiće 78.000 maraka za zapošljavanje 13 pripravnika. Zapošljavaće se pripravnici i na javnim univerzitetima, preduzećima “Vode Srpske” i “Pošte RS”, ali i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, Muzeju RS, Vijeću naroda RS…

Od ukupno 29 lokalnih zajednica, 25 čiji su načelnici iz SNSD-a dobilo je podsticaj da zaposli pripravnike u gradske i opštinske uprave. Najviše odnosno 15 pripravnika biće zaposleno u Han Pijesku, dok će u Rogatici i Vlasenici posao dobiti po 10.

Zanimljivo je da će samo četiri opštine u kojima načelnici nisu iz SNSD-a zaposliti po jednog pripravika. Riječ je o: Ljubinju, Čajniču, Berkovićima i Osmacima.

Osim zapošljavanja u lokalne uprave, veliki broj lokalnih javnih preduzeća i ustanova takođe je dobio podsticaj za zapošljavanje.

Cilj je kupovina predizborne podrške, kažu u “Transparensi internešnelu BiH”.

Novim zapošljavanjima vlast u Republici Srpskoj krši protokol potpisan sa Međunarodnim monetarnim fondom, upozoravaju ekonomisti, dok iz opozicije smatraju da je u pitanju lažno zapošljavanje.

Da zapošljavanjem izostaju efekti, glavna Služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske zaključila je još krajem 2011. godine. Tada je utvrđeno niz propusta, nedosljednosti i privilegija.

Uprkos nalazima revizora praksa zapošljavanja pripravnika u izbornim godinama se nastavlja.