<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UZAVRELI UNSKO-SANSKI KANTON Migrante niko neće, zbog njih ZARATILI i načelnici opština

Migranti

Načelnici opština u Unsko-sanskom kantonu u žestokom su ratu, jer nijedna lokalna zajednica ne želi migrante na svojoj teritoriji.

19. juli 2018, 12:00

Zlatko Hujić, načelnik opštine Petrovac, rekao je za Srpskainfo da je kolegijum Skupštine ove opštine na njegovu inicijativu odlučio da odbije prihvat izbjeglica i migranata po nalogu kantonalne vlasti u Bihaću.

– Premijer Unsko-sanskog kantona Hausein Rošić namjerio je da migrante pošalje u Petrovac i tako riješi probleme u Bihaću i Velikoj Kladuši, ali to tako neće ići. Ne može se Petrovcu proslijediti problem sa kojim ni Evropa ne uspijeva izaći na kraj – kaže Hujić.

On pojašnjava da je Petrovac teritorijalno velika opština sa malo stanovnika, gdje zajedno žive Srbi i Bošnjaci, te da kantonalna vlast koja ih, kako tvrdi, „šikanira već 25 godina“, sada hoće da preko leđa nesretnih migranata izazove razdor među Petrovčanima.

– Oni bi da nas posvađaju, da se zabavimo o sebi, kako bi mogli nesmetano pljačkati naše resurse. Ionako nam kubik naše kvalitetne šume plaćaju koliko košta jedna kafa u kafiću. Ali, neće im to uspjeti. Ja sam vrlo nezgodan igrač, a narod me podržava, više nego sve političke stranke zajedno – poručuje Hujić, koji je na čelo Petrovca došao kao vanstranačka ličnost, bošnjačko-srpskog porijekla.

Dodajmo da se kao mjesto za smještaj pominjalo Medeno polje u ovoj opštini.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je za Srpskainfo da sukob načelnika u Unsko-sanskom kantonu ima političku pozadinu i da je on nastao mnogo ranije, a da su migranti samo dolili ulje na vatru.

– To je katastrofa koliko se oni svađaju između sebe, da sam se neprijatno osjećao šta jedni drugima govore. Do sada je bilo pet lokacija u igri, ali oni se ne mogu dogovoriti ni o jednoj, a BiH nema svoju imovinu da može da raspolaže sa njom za smještaj migranata – kaže Mektić.

Istovremeno, prema informacijama iz Savjeta ministara BiH, Crveni krst je pri kraju raspoloživih sredstava za potrebe migranata, zbog čega očekuju pomoć UNHCR. Iz Ministarstva bezbjednosti upozoravaju da je na povećani ulazak migranata u BiH uticalo uvođenje bezviznog režima između Srbije i Irana, koji se zloupotrebljava.

– Potrebno je s predstavnicima Srbije razgovarati o sprovođenju Sporazuma o readmisiji, s posebnim akcentom na povratak državljana Irana u Srbiju – stoji u informaciji ministarstva.

Jedan azil za godinu dana

Pozivajući se na tu informaciju, Srna je objavila da je na teritoriji BiH od 1. januara do 5. jula 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 8.081 nezakonitih migranata i da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom periodu iskazalo 7.424 osoba. Ipak, od namjere mnogi odustanu, o čemu svjedoči i podatak UNHCR-a da je u BiH o početka godine odobren samo jedan azil.

U međuvremenu, javili su se i problemi oko finansiranja policajaca iz RS koji su angažovani na granici usljed nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH. Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP RS koji su na ispomoći Graničnoj policiji BiH, sredstva još nisu obezbijeđena.

U MUP RS juče je rečeno Srni da očekuju da Ministarstvo bezbjednosti BiH ispoštuje svoje obaveze iz sporazuma, po kome bi trebalo da snosi troškove smještaja i ishrane, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske.

U Foči 138 migranata

Pripadnici Granične policije BiH i Policije RS svakodnevno iz graničnog pojasa vraćaju migrante u Crnu Goru, rekao je načelnik fočanske Policijske uprave Velimir Kostović.

On je naveo da je za šest mjeseci PU Foča registrovala 138 migranata, ali da je njihov broj i veći. Naglasio je da migranati nisu počinili krivično djelo, niti prekršaj, već da je policija samo imala prijave da u selima koriste pomoćne objekte ili kuće da bi se sklonili od nevremena ili prenoćili.

(Milkica Milojević, Nedeljka Breberina)