<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ništa od usvajanja Zakona o izbornim jedinicama FBiH: Puzigaća podržao Bradaru

Desk

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je da zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda, saznaje Klix.ba.

19. juli 2018, 12:00

Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH razmišljaju o tome da zatraže prekidanje sjednice koja još uvijek nije počela.

Prema vežećim propisima, ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH.

U ovom slučaju, bez ruku parlamentaraca iz HDZ-a u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ne postoji dvotrećinska većina.

Ovaj potez Drage Puzigaće navodno je dogovoren na nedavno održanom sastanku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Lukavici.

Puzigaća je 23. juna 2016. godine glasovima delegata iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a izabran za člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovom imenovanju žestoko se protivio SDP koji je tvrdio da na ovu poziciju treba izabrati Slavišu Šućura.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, predložili su parlamentarci iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.