<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte kakvu je štetu načinio grad na krovovima kuća u okolini Banjaluke (FOTO)

Desk

Fotografije iz naselja Prijakovci, gdje je padao grad veličine teniske loptice

22. juli 2018, 12:00

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu, koje je praćeno snažnim udarima grada.

– Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljnjih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padavina koja može izazvati dodatnu štetu – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice.

Po prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanovoljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana.

Iz Protivgradne preventive Republike Srpske (RS) tvrde da su zabrane korištenja vazdušnog prostora imale uticaj na kvalitet njihovog jučerašnjeg djelovanja, zbog čega je grad nanio štete u nekoliko općina u zapadnom dijelu tog bh.entiteta.

Navode da su postojale zabrane za korištenje dijela vazdušnog prostora zbog sigurnosti letenja u vremenu od 17.36 do 18.03 i od 18.36 do 19.07 sati, tokom kojih nije vršeno ispaljivanje protivgradnih raketa.

Kiša i krupniji grad je padao na području Prijedora, a zatim se gradonosno nevrijeme proširilo na područje Banje Luke i Laktaša, gdje izazvao veće štete.

- Ispaljene su ukupno 64 protivgradne rakete – istakli su iz Protivgradne preventive RS-a.

Od početka sezone djelovali su 32 dana, tokom kojih su dosad ispalili 1.315 protivgradnih raketa.