<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NOVI PROTESTI: Demobilisani borci ne odustaju od blokade Federacije, MUP podigao nivo pripravnosti

Sarajevo

Bivši borci Armije RBiH i HVO-a su od ranijih jutarnjih sati u Parlamentu Federacije BiH.

06. august 2018, 12:00

Dali su rok danas do 12 sati i 55 minuta, da se ispoštuju njihovi zahtjevi ili će u protivnom  blokirati cijelu Federaciju BiH.

Podsjetimo nakon što na sjednici Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj u četvrtak sjednica parlamenta nije zakazana, jer, navodno  Prijedog zakona nije dostavljen u pisarnicu. Demobilisani boric su potom tražili da tekst Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, koji je u prošli ponedjeljak usaglasila Zajednička komisija Parlamenta, bude dostavljen u oba doma.

Sastali su se i sa sa sekretarom Doma naroda Izmirom Hadžiavdićem, koji ih je obavijestio da su u Parlamentu izdata rješenja za godišnje odmore, a pojavila se i vijest da se u usaglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruge Zaboravljeni branitelji vezan za borački dodatak, koji nije dogovoren.

Neko hoće da ih zavadi, uvjereni su borci, i dodaju kako se svjesno kreira situaciju koja će za posljedicu imati protese.

Kako je za Buku rekao Fadil Duranović, jedan od boraca koji je među prvima stigao pred zgradu parlamenta Federacije, strpljenje boraca je pri krajnjim granicama i ako se ne saopšti  kada će biti sazvana sjednica oba doma Parlamenta FBiH da se zakon usvoji i konačno stupi na snagu od 13 časova  Federacija će biti blokirana.

“ Mi više sa njima nemamo šta pričati. Oni će blokirati putne komunikacije, a ne boric”, istakao je za Buku Duranović i dodao: “Žao nam je građana, ali mi samo želimo svoja prava! Već više od godinu dana političari igraju neku svoju igru, na koju mi jednostavno više ne pristajemo. Tokom marta smo u više navrata blokirali saobraćajnice, petlje, a odustali smo od ovog vida iskazivanja nezadovoljstva samo zbog građana koji su na ovaj način bili izloženi dugotrajnim putovanjima. Ali ako danas ne budu ispunjeni naši zahtjevi, mi smo spremni da blokiramo puteve I saobraćajnice u cijeloj Federaciji jer drugog načina nemamo”.

Podsjetimo nezadovoljstvo bivših boraca Armije BiH i HVO je eskaliralo posljednjeg dana februara ove godine nakon čega su uslijedili višednevni protesti i blokade saobraćajnica, a njihovi zahtjevi su jedinstven javni borački registar, borački dodatak, te prestanak finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja u FBiH.

“Oni jednostavno ne žele objaviti jedinstveni registar boraca, što je naš glavni zahtjev”, uvjeren je Duranović zato se i dešava ova situacija

Prema riječima našeg sagovornika, godišnje se iz federalnog budžeta za bivše borce izdvaja 570 miliona maraka. Međutim, ti novci završavaju u rukama boraca koji nisu ni vidjeli borbu -  to su postali zahvaljujući aktuelnoj političkoj garnituri. Stoga traže da im se odgovori ko je, kako i kada na budžet Federacije BiH ubacio preko 340.000 lažnih boraca, čime je izvršena sistematska pljačka Federacije BiH.

„Ja i moji drugovi, nas 90 posto, nikada nismo dobili ni jednu marku, političari to daju „svojim“ „Bošnjacima“ i „Hrvatima“. I nisu problem novci, kako kaže premijer Novalić, da je samo do novca, oni bi nam ga već sutra dali. Njima je problem jedinstveni javni registar boraca, jer niko neće da prizna da su na budžet ubacili 340.000 lažnih boraca. Oni to neće priznati i neće se odreći tih ljudi, ali isto tako ni mi nećemo odustati“, zaključuje Duranović.

Federalni ministar unutrašnjih polsova Aljoša Čampara za BHRT je potvrdio da još nema zvanične najave protesta ali da je nivo pripravnosti podignut.