<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Paklene vrućine ne posustaju, evo kad stiže osvježenje

Vrijeme

I NEKOLIKO sljedećih dana očekuju nas paklene vrućine.

09. august 2018, 12:00

Toplinski val koji prži cijelu Europu i sutra će temperature u cijeloj zemlji držati na 34 Celzijeva stupnja, a temperatura će ponegdje ići čak do iznimno vrućih 37 stupnjeva. 

Za sutra je u cijeloj zemlji proglašen meteoalarm.

Sutra najgore u Središnjoj Hrvatskoj, na obali od Istre do Zadra i u unutrašnjosti Dalmacije

Narančasti alarm vrijedi za Središnju Hrvatsku, Istru i obalu sve do Zadra te unutrašnjost Dalmacije. 

Žuti, nešto blaži alarm, proglašen je za ostatak zemlje, dakle Slavoniju, Liku i Gorski kotar te obalni pojas Dalmacije.

Građane se i dalje upozorava da budu spremni na pojavu zdravstvenih problema zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. 

I Državni hidrometeorološki zavod za sutra predviđa iznimno visoke temperature, a upozoravaju i na moguće pljuskove u nekim dijelovima Hrvatske. 

Moguć i pokoji pljusak, temperature idu do 37

Pljuskovi su mogući poslijepodne, prije svega u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije, dok će u ostatku zemlje biti sunčano i vrlo vruće. Vjetar bi trebao biti većinom slab, na istoku poslijepodne umjeren jugoistočni, duž obale jugozapadni i zapadni. 

Jutarnja temperatura bit će od 16 do 21, u gorju i malo niža, a na Jadranu od 22 od 27 °C. Najviša dnevna između 32 i 37 °C.

Vruće i sunčano vrijeme nastavlja se i u četvrtak i petak, no u petak navečer i u noći s petka na subotu napokon bi trebalo stići i dugo očekivano osvježenje, barem nakratko.

Osvježenje stiže u petak navečer i u noći na subotu

Osvježenje bi trebalo stići sa sjevera Hrvatske, a moguće je i nevrijeme. Padat će kiša, a temperatura će se odmah spustiti za nekoliko stupnjeva.

Kišno i manje vruće vrijeme u većini kopnenih krajeva nastavit će se i u subotu, a u Zagrebu temperatura taj dan ne bi trebala prelaziti 25 stupnjeva, što je prilična promjena u odnosu na toplinski val koji nas prži već tjedan i pol.

No osvježenje neće doći u cijelu Hrvatsku. Kiša i značajniji pad temperature trebao bi potpuno zaobići Jadran, no temperature bi ipak trebale pasti za stupanj ili dva. 

Vraća se vruće vrijeme, no onda stiže nova promjena

Niže temperature neće se dugo zadržati ni u kopnenoj Hrvatskoj. Već u nedjelju temperatura bi se trebala ponovno popeti do 30 stupnjeva, a u ponedjeljak bi mogla biti još i viša. U utorak je ponovno moguća kiša s grmljavinom, što bi opet trebalo spustiti temperature za pokoji stupanj. 

Upravo bi u utorak, sudeći prema sedmodnevnoj prognozi ECMWF-a koja se temelji na numeričkom prognostičkom modelu Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, kiša i smanjenje temperature moglo stići i na Jadran.