<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sukob Kanade i Saudijske Arabije postao je potpuno nadrealan

Sukob

NE SAMO što se diplomatski sukob između Kanade i Saudijske Arabije ne smiruje nego iz dana u dan postaje sve nadrealniji.

10. august 2018, 12:00

Podsjetimo, sve je počelo s tvitom: kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland kritizirala je Saudijsku Arabiju zbog zatvaranja disidentkinje i aktivistkinje za ljudska prava Samar Badavi i pozvala na njeno oslobađanje.

Very alarmed to learn that Samar Badawi, Raif Badawi’s sister, has been imprisoned in Saudi Arabia. Canada stands together with the Badawi family in this difficult time, and we continue to strongly call for the release of both Raif and Samar Badawi.

Umjesto da prihvati kritiku ili argumentima brani svoj potez, ova ultrakonzervativna apsolutna monarhija iz Arapskog zaljeva reagirala je prilično histerično.

>> Saudijska Arabija zamrzava sve odnose s Kanadom, protjeruju i veleposlanika

Rijad je, naime, promptno prekinuo trgovinske odnose s Ottawom i protjerao kanadskog veleposlanika - usporedbe radi, Velika Britanija nije protjerala ruskog veleposlanika nakon pokušaja ubojstva bivšeg ruskog špijuna nervnim otrovom na njenom tlu za koji su britanske obavještajne službe utvrdile da je "vrlo vjerojatno" (što u obavještajnoj terminologiji znači praktički sigurno) da iza njega stoji Rusija.

Protjerali diplomata, prekidaju trgovinu, vraćaju studente i pacijente 

No kako sad vidimo, ovo je bio samo početak saudijske odmazde koja izaziva sve veću nevjericu i zgražanje u kanadskoj, ali i svjetskoj javnosti.

Osim što je najavila zamrzavanje svih novih trgovinskih i investicijskih transakcija s Kanadom, Saudijska Arabija je sad naredila svojim građanima koji studiraju u toj sjevernoameričkoj zemlji da je napuste u roku od mjesec dana. Saudijske vlasti su prekinule  sve zajedničke programe liječenja u Kanadi i počele organizirati transfer saudijskih pacijenata i liječnika (inače obrazovanih na kanadskim sveučilištima u sklopu ovog programa) natrag u domovinu, javlja kanadska televizija CBC.

Nije poznato koliko se Saudijaca liječi u kanadskim bolnicama, ali zna se da Rijad pruža zdravstvenu skrb državnim službenicima kroz nekoliko vladinih agencija. Osim toga, saudijski zračni prijevoznik Saudia prekinuo je liniju za Toronto, a saudijska državna agencija za kupovinu pšenice objavila je da više neće uvoziti žitarice kanadskog porijekla. Trgovinska razmjena između ovih dvaju zemalja inače je prilično skromna - nešto manje od četiri milijarde dolara.

>> Saudijska Arabija uputila nevjerojatnu prijetnju Kanadi

A saudijski državni mediji krenuli su u zajednički napad s ministarstvom vanjskih poslova. Dok su iz ministarstva izjavili da Saudijska Arabija sada ima pravo "uplitati se u kanadske poslove", saudijski mediji počeli su prozivati Kanadu zbog njenog kršenja ljudskih prava. 

Saudijci sad prozivaju Kanađane zbog ljudskih prava

Tako se saudijska televizija Al-Arabiya obrušila na Kanadu zbog njenih vlastitih - navodnih - političkih zatvorenika. No jedini slučaj koji je uspjela naći je onaj neonacista Ersta Zundela, osuđenog za poricanje holokausta u Njemačkoj, odakle je izručen iz Kanade 2005. Štoviše, Zundel je umro prošle godine pa je izvlačenje njegovog slučaja još bizarnije.

Al-Arabiya je nastavila svoju hajku na Kanadu reportažom o kanadskom zatvorskom sustavu koji navodno ne zadovoljava međunarodne standarde ljudskih prava.Podsjetimo, optužba dolazi od zemlje koja u 2018. i dalje, u sklopu službenog šerijatskog pravosudnog sustava, vrši fizičke kazne bičevanjem te javna smaknuća kamenovanjem, vješanjem i odrubljivanjem glave, i to, među ostalim, za "zločine" kao što su preljub, vještičarenje ili bogohuljenje. Samo u 2017. pogubljeno je 146 Saudijaca.

Saudijski aktivist osuđen na 10 godina i 1000 udaraca bičem zbog "vrijeđanja islama"

A u vrlo konkretnom smislu, aktivistkinja za ženska prava i dobitnica međunarodne Nagrade za hrabre žene, Samar Badavi, čije je zatvaranje i potaknulo čitav ovaj incident, pridružila se u zatvoru svom bratu Raifu Badaviju, koji je još 2012. osuđen na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bičem. Njegov zločin? "Vrijeđanje islama kroz elektronske kanale", odnosno pisanje na njegovom blogu, i "odbacivanje vjere".

Saudijske protuoptužbe su, naravno, prokušani manevar autoritarnih režima od Sovjetskog Saveza naovamo, poznatim pod engleskim imenom "whataboutism" (a-što-s-izam). A kao i s turskim i ruskim režimom, koji se naveliko služe ovim trikom u odgovoru na optužbe o kršenju ljudskih prava i/ili međunarodno prava, i saudijskom režimu u kampanji uvelike pomažu korisnici društvenih mreža.