PATULJASTE OPŠTINE Ovo su najmanja mjesta u Srpskoj

Statistika

PATULJASTE OPŠTINE Ovo su najmanja mjesta u Srpskoj

Piše: Srpskainfo

U Srpskoj, prema podacima Zavoda za statistiku RS, utemeljenim na popisu iz 2013. godine, postoje četiri opštine sa manje od 500 stanovnika i njih 6 u kojima živi manje od 2.000 ljudi.

 

 

Sve su to takozvane “patuljaste opštine” nastale 1995. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada su pojedine opštine na entitetskoj granici pripale Federaciji BiH, a okrajci njihovih teritorija Republici Srpskoj.

 

Najmanje opštine u Srpskoj su:

 

Istočni Drvar – 66 stanovnika (sjedište u selu Potoci)

Petrovac (RS) – 354 stanovnika (sjedište u Driniću)

Kupres (RS) – 293 stanovnika (sjedište u Novom selu)

Istočni Mostar – 244 stanovnika (sjedište u selu Zijemlje)

Jezero – 1.039 stanovnika (sjedište u Jezru, bivšoj MZ Jajca)

Krupa na Uni – 1.560 stanovnika (sjedište u selu Donji Dubovik)

Uz patuljaste opštine Republika Srpska ima i na desetine patuljastih sela sa jednocifrenim brojem stanovnika, a takvih je najviše u planinskim pograničnim opštinama. Tako, naprimjer, selo Blaž u Vipšegradu ima samo pet stanovnika, a isto toliko mještana, koji se mogu prebrojati na prste jedne ruke ima pet sela u opštini Rudo koja počinju slobom B:

 

Budalice

Blizna

Bjeljevina

Biševići

Bare

Najmanje selo na teritoriji grada Banjaluka su Cerići, u kojima živi 17 mještana, a koji imaju više od stotinu ovaca.

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Poštujem! O tome se i ne može raspravljati, jer je to subjektivni doživljaj ali ne mogu da ne zapitam gospođu ( ili gospođicu ) sa čim poredi RS. Gdje je putovala, šta je u životu vidjela, naučila, i to isticanje pripadnosti određenoj nacionalnosti ( poštujem ) ali je malo posmješno. Zanima me koliko je upoznala hrišćanstvo, šta zna o Svetom Savi, šta zna o Pravoslavlju? Obrazuj se djevojko pa ćeš shvatit da je skromnost VRLINA! Inače RS je prelijepa, ali je lijepa i Posavina, i Srem i Bačka itd...itd...
Objavljeno:
Republici Srpskoj, najljepšoj na svijetu! A ti od muke možeš pojesti guzicu ispod sebe!
Objavljeno:
Kakvoj Srpskoj, jadni ne bili?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.