Analiza pokazala: Svaki  šesti stanovnik ove zemlje na spavanje ode gladan

Siromaštvo

Analiza pokazala: Svaki šesti stanovnik ove zemlje na spavanje ode gladan

Piše: Avaz

Preživjeti u BiH je oblik umjetnosti

 Prema podacima Ujedinjenih naroda, 18,1 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 237 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično siromaštvo. To otprilike znači i da je svaki šesti građanin BiH siromašan, objavio je Dnevni avaz. Prema podacima UN-a, skoro polovina ljudi u BiH živi na granici siromaštva, preživljavajući s mjesečnim primanjima oko 416 KM. Najbliži ovoj kategoriji su i nezaposleni, zatim samozaposleni, u koje spadaju poljoprivrednici i domaćinstva s više od troje djece. ''Podaci pokazuju da se broj djece u koja ovise o socijalnoj pomoći u posljednje dvije godine povećao za deset posto. U kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladih, čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu'', ističu iz Ureda rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda BiH.

 

 

 

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice, a prema podacima UN-a, naša je zemlja peta po siromaštvu u Europi. Od nas siromašnije su Moldavija, Ukrajina, Kosovo i Albanija. Većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive u obiteljima s djecom, piše Avaz dodajući kako se to objašnjava niskim primanjima, jer jedna plaća nije dovoljna da domaćinstvo zadrži iznad razine siromaštva. 

 

Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih. Umirovljenici, ali i brojni radnici, već godinama preživ1javaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH. Prema podacima Svjetske banke, godišnja zarada u BiH po osobi iznosi 10.572 KM, a troškovi su 12.689 KM. Za hranu je potrebno 4.489 KM (37,3 posto od ukupne godišnje zarade), za stanovanje 3.960 KM, (35,6 posto), za trajnu robu 380 KM (2,9 posto), a za ostale troškove 3.869 KM (25,9 posto ukupnih godišnjih troškova). 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Mozda ce ovo da zvuci brutalno ili sarkasticno - ali nije mi zao vecine koja je siromasna.
Izbori su svake 4 godine, na prosle su izasli 51% onih koji mogu da glasaju, 49% je ostalo da sjedi kuci i da bleji.
I da govori - Svi su oni isti, nemam ja za koga glasati....
E pa onde nemate sta da se zalite (vi koji ne glasate).
Definitivno se slazem da je 99% onih koji se bave politikom bolesna, primitivna, korumpirana, neprofesionalna i nestrucna stoka.
Ali ima onih 1% koji su sve suprotno - a za njih glasa dva promila biracke mase....
I zaista, da nekog zalim?
Definitvno ne.
Pogotove ne onih 49% sto abstiniraju na izborima i NECE da pokazu odgovornost za svoju sudbinu.
Ali su vrlo brzi da upere prst krivnje u sve druge i krive ih za govna koja su sami izasrali.
A od onim 51% koji izadju na izbore i glasaju za osobe/partije koje ama bas nicem ne doprinose drustvu nemam rijeci...
Najvece siromastvo je u glavama velike vecine stanovnistva BiH.
Oni su jos zarobljeni tamo negdje u periodu 92' - 95' i NECE da vide da je 2018a godina.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.