<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

REAKCIJE I IZJAVE o sjednici Narodne skupštine RS o Srebrenici

REAKCIJE

Donosimo reakcije i izjave na današnju sjednicu NS RS o Srebrenici...

14. august 2018, 12:00

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz stranaka sa sjedištem u RS jednoglasno su usvojili zaključke kojima odbacuju izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.godine te traže od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage.



Duraković pozvao NSRS da ne poništava Izvještaj Komisije o Srebrenici

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković pozvao je predstavnike u Narodnoj skupštini RS da ne ponište Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

- Ja kao Bošnjak, i neko ko je preživio genocid u Srebrenici, smatram da je taj izvještaj najdalje što je ijedan narod, odnosno ijedna zvanična institucija otišla u suočavanju s prošlošću. To je najozbiljnija stvar koju je iko uradio u našoj državi, na pomirenju. Zato, zbog srpskog naroda, pozivam vas, nemojte to poništiti - kazao je.

- Pozivam opoziciju da se ne ponaša kukavički, te da jednom konačno stane na rep Miloradu Dodiku i poruči mu da se neće hvatati u njegova kola referenduma, ćirilice i zločina, već će pokazati da je spremna za demokratizaciju RS-a kao prostora u kojem će svi biti jednaki i u kojem će Bošnjaci, Hrvati i drugi nesrbi moći živjeti dostojanstveno, slobodni od disrkiminacije - zaključio je Duraković, saopštio je Pokret "Odgovor".

Zvizdić: Predizborni potez u RS, zamagljivanje stvari

Po mišljenju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, odbacivanje izvještaja o Srebrenici od poslanika Narodne skupštine Republike Srpske iz stranaka sa sjedištem u tom entitetu je predizborni potez, "zamagljivanje stvari" sračunato na to da se odvuče pažnja javnosti od egzistencijalnih  problema građana.

- Ne može niko, nijedna institucija u BiH, derogirati presude međunarodnih sudova - rekao je također Zvizdić i pozvao na vraćanje u fokus pitanja kakva su evropski put države, jačanje ekonomije i standarda građana te očuvanje mira i stabilnosti.   

Čavka: U Srebrenici se dogodio genocid i to su potvrdili sudovi

Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka rekao je da se u Srebrenici dogodio genocid te da su to potvrdili i domaći i međunarodni sudovi.

Međutim, dodao je, ne postoji kolektivna odgvornost jednog naroda, jer zločinci imaju svoje ime i prezime.

- Istina je samo jedna i ona nas može povesti ka budućnosti. Smatram da BiH ima svoju budućnost, ali ona se može graditi samo na miru – rakao je Čavka.

On je u obraćanju poslanicima entitetskog parlamenta, tokom rasprave o informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, dodao je da danas u Srebrenici živi jedva oko 800 i Srba i Bošnjaka, a da se o tim i svim ljudima treba voditi računa, bez populizma na šta njemu, kako je kazao, liči današnja rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Džaferović: Neka Dodik bude svjestan da će mu Bošnjaci zapamtiti sve uvrede

Bošnjaci će dobro zapamtiti sve uvrede, a posebno uvrede žrtava genocida u Srebrenici, koje izriče Milorad Dodik. Neka toga bude svjestan, izjavio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Dodikov pokušaj da u Narodnoj skupštini RS revidira ranije usvojeni Izvještaj Komisije za Srebrenicu, istaknuo je Džaferović, ne može imati nikakve pravne ili historijske efekte.

- Milorad Dodik ne može nikakvim izvještajima, izjavama, revizijama ili skupštinskim odlukama prominijeti istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ta istina, da su Vojska i policija RS počinile genocid nad Bošnjacima Zaštićene zone UN Srebrenica, a da je Srbija propustila da spriječi taj genocid, historijska je činjenica utemeljena na čvrstim dokazima i utvrđena brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, potcrtao je Džaferović.

Delegacija EU: Odbacujemo poricanje genocida u Srebrenici

Delegacija EU/EUSR odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici, naveli su u saopštenju.

Danas je Narodna skupština RS-a održala specijalnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

"U ovom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja", poručuju.

"Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja. Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde", poručuju iz Delegacije EU.

Navode da ovo uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom.