<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Maduro je uveo kriptovalutu, i to je izgleda, najgora odluka

Venecuela

Kako bi spasio zemlju od hiperinflacije, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro odlučio je da kriptovalutu petro proglasi drugom zvaničnom valutom.

15. august 2018, 12:00

 Od 20. avgusta, Venecuela će tako imati dve valute, novi venecuelanski bolivar i kriptovalutu petro, koje su iste vrednosti.

Kriptovaluta petro je, podsetimo, Madurov projekat, a oslanja se na naftu, odnosno država njenu vrednost garantuje zalihama nafte. U pitanju je, dakle, nešto slično kao i kada se prave valute oslanjaju na zalihe zlata. 

Dakle, ne samo da će nacionalna naftna industrija morati da koristi petro, već će se petro vezati za valutu bolivar. Time će petro, tehnički, postati zvanični Stablecoin Venezuele. Stablecoin je inače kriptovaluta koja se oslanja na neku stabilnu imovinu, kao što je na primer zlato ili srebro. Maduro je takođe potvrdio da će vrednost obe valute odrediti centralna banka. 

Novi bolivar je, novo izdanje starog bolivara, ali sa pomalo promenjenim dizajnom. Uz dizajn, promenjena je i njegova vrednost pa se tako za 100.000 starih bolivara, može dobiti jedan novi. 

Ipak, mnoge analize su protiv. Vašington post je pisao da je petro jedan od najgorih investicija ikad. Petro naime, za razliku od drugih kriptovaluta, ne može da se rudari. 

Time ustvari petro nije u punom smislu reči kriptovaluta. 

Vašington post takođe tvrdi i da se petro zapravo ne oslanja na vrednost nafte. Vlada Venecuele tvrdi da će se vrednost petra određivati prema ceni koju oni sami računaju u trenutku kada neko plaća porez ili uskoro, eventualno, neku robu i uslugu. Ono što se ne može dobiti za petro je nafta, na koju se on, kao, oslanja. Dakle, ako neko želi da špekuliše s vrednošću nafte, pametnija je odluka da kupi naftu umesto petra.