<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vesna Malešević - UNSA GETO: Naši građani su u getu, jer domaća politika ih dovodi u stanje izolovanosti

GETO

I dalje se osjećamo da smo skrajnuti u geto. Politika entiteta i nefunkcionalnost države dovodi do izolovanosti građana od ostatka regiona i Evrope.

15. august 2018, 12:00

"I dalje se osjećamo da smo skrajnuti u geto. Politika entiteta i nefunkcionalnost države dovodi do izolovanosti građana od ostatka regiona i Evrope. Društvo je siromašnije nego nakon rata, raseljeniji smo više nego prije i izgubili kao društvo volju i elan za bilo kakvom promjenom. Opšta letargija i depresija društva nam nije opcija. Pokušavamo svojim radom pokazati da postoje ideje, ljudi, kultura i način života koji su iznad date situacije", rekla je Vesna za BUKA magazin.

Banjalučki UNSA Geto djeluje od 1999. godine i nastao je kao odgovor na vrijeme represije i nerazumijevanja tadašnjeg poslijeratnog sistema. Grupa umjetnika, ponajviše muzičara, pokrenula je priču o prostorima i prostorijama u kojima bi bilo moguće vježbanje i sviranje. Prostor koji su tada dobili od grada bio je u Novoj Varoši, legendarno atomsko sklonište, koje je pored neuslovnosti bilo i u naseljenom mjestu. Sredinom 2000. god. napustili su prostor skloništa jer su gradske vlasti bile protiv svirki i njihovog načina rada. Rad su nastavili u Domu omladine, sve do kraja njegovog postojanja. Dom omladine vremenom postaje smetnja, jer svirke opet nisu dobrodošle. GETO se 2013. god. odlučuje na smion korak rentanja prostora u industrijskoj zoni Incel. Članovi ovoga udruženja su mišljenja da je ovo bila najbolja odluka koju su mogli donijeti.

U razgovoru sa jednom od glavnih koordinatorica ovoga udruženja, Vesnom Vecom Malešević, saznali smo mnogo o budućim planovima i projektima UNSA GETO.

"Naša ideja je da pružimo logistiku svima koji žele da stvaraju, od muzike do organizovanja izložbe ili predavanja. Mi nismo robovi funkcija i hijerarhije, posao koji radimo dijelimo po afinitetima i radimo sve sami. Podijeljeni smo u sektore koji se brinu za funkcionisanje našeg prostora Društveno Kulturnog Centra Incel. Logistika brine za tehniku, programski sektor je zadužen za aktivnosti i administracija je zadužena za komunikaciju s medijima i institucijama. Spoljni saradnici se uključuju po potrebi i zavisno od projekta koji provodimo", rekla je Vesna Malešević, aktivistica UNSA GETO u razgovoru za BUKU.

Ona dodaje da je djelovanje Udruženja od početka ostalo suštinski nepromijenjeno.

"I dalje se osjećamo da smo skrajnuti u geto. Politika entiteta i nefunkcionalnost države dovodi do izolovanosti građana od ostatka regiona i Evrope. Društvo je siromašnije nego nakon rata, raseljeniji smo više nego prije i izgubili kao društvo volju i elan za bilo kakvom promjenom. Opšta letargija i depresija društva nam nije opcija. Pokušavamo svojim radom pokazati da postoje ideje, ljudi, kultura i način života koji su iznad date situacije", rekla je Vesna.  Ona ističe da GETO ima odličnu saradnju sa udruženjima iz regiona.

"Novosadska Crna Kuća nam je najbliža, tu je Attack iz Zagreba i sa Slovenijom imamo dobru komunikaciju. Zadnjih godina radimo dosta sa Austrijom, tačnije sa Bečom, jer je dosta naših članova otišlo tamo da živi, tako da smo povezani poslovno i emotivno s njima. Odličnu saradnju imamo sa pojedincima i asocijacijama umjetnika u gradu, u zadnje vrijeme sa elektronskom scenom grada. Studenti akademije su redovan dio našeg festivala Blart. Grad Banja Luka je dosta postao fleksibilniji, zadnjih godina, što se tiče umjetnosti i kulture", rekla je Vesna.

Aktivistica tvrdi da u Banjaluci uvijek ima oscilacija po pitanju kulturnih dešavanja i umjetnosti.

"Izborne godine su najbolji pokazatelj svijesti institucija koje podržavaju sve redom, vodeći se idejom kruha i igara. Druga strana realnosti je Muzej Republike Srpske, koji nema depo i čiji krov prokišnjava, Muzej savremene umjetnosti koji radi odlične stvari, a koji se susretao sa problemima vlasništva, Akademija umjetnosti sa mladim umjetnicima prepuštenim samima sebi nakon školovanja. Problemi koji se ne rješavaju decenijama", kazala je Vesna. Ona je istakla da je dobra stvar što je usvojena Strategija razvoja kulture grada Banja Luka, što je bio jedan od preduslova za kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture.



"To je dobar početak za sve, za građane i umjetnike - da se aktivnije uključe i traže da se ispune naše potrebe, tako i za institucije koje moraju više da rade za nas, a ne samo strani kapital i trenutno glasačko tijelo", tvrdi Vesna. Ona dodaje da je DKC Incel uvijek otvoren za nove ljude i ideje.

Ovo udruženje je imalo problema sa Poreskom upravom, koja je, po njihovom mišljenju, pokazala elementarno nepoznavanje zakona Bosne i Hercegovine i na taj način ugrozila i usporila rad DKC-a.

"Zbog tih problema ostali smo sa minimalnim brojem aktivnih članova. Sad pokušavamo da dostignemo bar mjesečni program koji smo imali prije sudskog epiloga. Potrebni su nam volonteri za realizaciju aktivnosti i festivala, spremni da učestvuju i grade zajedno s nama. Nudimo u zamjenu mogućnost realizacije ideja, partnerstvo u projektima i nadogradnju postojećeg iskustva", kazala je sagovornica.

DKC Incel pokreće mnoga dešavanja, a jedno od njih je foto takmičenje "Koji je tvoj izbor?".

"Svi koji žele da se uključe u on line kampanju su dobrodošli. Dovoljno je da pošalju fotografiju koja ih asocira na promjenu ili stvar izbora na adresu [email protected]. Uz fotografije potrebno je poslati biografiju autora i opis svake fotografije. Cilj ovog projekta je da isprovocira, iskarikira i ismije predizborne kampanje. Najbolje fotografije će izglasati internet zajednica putem društvenih mreža, a slijede nagrade i štampa fotografija", objasnila je Vesna.

Jedan od bitnijih projekata ovoga udruženja jeste i BL ART FEST.

"Program za ovogodišnji Banja Luka Art Festival je popunjen i promocija kreće za koji dan. Festival se održava od 30. avgusta do 2. septembra i ugostićemo umjetnike, aktiviste i kulturne radnike iz regiona. Ove godine nam je jedan od muzičkih gostiju Smoke Mardeljano, ugostićemo izložbu Andrijane Vešović poznatije kao Zombijana Bones, mural će oslikati  Nataša Konjević, a tu je i premijera dugometražnog igranog filma „Iskra“, reditelja Gojka Berkuljana iz Crne Gore. Ovo je samo dio programa", rekla je Vesna.

Od jeseni u prostorijama DKC-a  počinju i svirke, a prva je u septembru kada će nastupiti Kein Engel – Rammstein Tribute, a nakon njih sviraće bend Gudron, koji će nastupiti zajedno sa bendom Soyuz Rats.