<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je 10 najboljih jela na planeti prema Lonely Planetu

JELA

U obzir se uzima okus jela, njegova kulturološka važnost i specifična atmosfera lokacije. Vodič je fokusiran na gradove i vrste hrane, na lokalne specijalitete i posebne trenutke.

19. august 2018, 12:00

Lonely Planet je objavio Ultimate Eatlist, vodič za 500 najboljih iskustava na svijetu koja možete doživjeti s hranom. U kandidiranju i ocjenjivanju sudjeluju svi autori i recenzenti Lonely Planeta. Konačni izbor radi žiri koji čine urednici vodiča, chef i TV voditelj Adam Liaw i blogerica Leyla Kazim. U obzir se uzima okus jela, njegova kulturološka važnost i specifična atmosfera lokacije. Vodič je fokusiran na gradove i vrste hrane, na lokalne specijalitete i posebne trenutke.


Tako se na vrhu liste našao San Sebastian s pintxosima, iako je Baskija poznata po visokoj koncentraciji avangardnih Michelinovih restorana. Ovo je najboljih deset gastro iskustava na svijetu prema Lonely Planetu. Hrvatske, naravno, nema među prvih deset. a za ostalih 490 preporuka morate kupiti knjigu Ultimate Eatlist za 250 kuna.

Pintxosi u San Sebastianu

pintxos

Curry laksa u Kuala Lumpuru

curry-laksa

Sushi u Tokiju

sushi-tokio

Brisket u Teksasu

brisket-teksas

Som tum u Bangkoku

som-tum-bangkok

Smørrebrød u Kopenhagenu

smorrebrod

Riječni rakovi na Novom Zelandu

rijecni-rakovi-novi-zeland

Bibimbap u Južnoj Koreji

Bibimbap

Pizza u Napulju

pizza-napulj

Dim sum u Hong Kongu

plavakamenica.hr