<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Noć vandalizma u Švedskoj - zapaljene desetine automobila

Vandalizam

Maskirani mladići zapalili su noćas desetine automobila u Švedskoj i gađali policiju kamenicama, što je premijer Stefan Lofven kritikovao kao "ekstremno organizovanu" noć vandalizma. Dve osobe su uhapšene.

15. august 2018, 12:00

Portparol policije Hans Lipens je rekao da prvi izveštaji govore da je zapaljeno oko 80 automobila, uglavnom u drugom najvećem švedskom gradu Geteborgu i obližnjem industrijskom gradu Trolhetanu. Manji požari su zabeleženi i u Malmeu, trećem gradu po velični.

U Trolhetanu, gde je zapaljeno najmanje šest automobila, na policiju su bacane kamenice, dok su putevi bili blokirani. Lipens je rekao da se, s obzirom na početak požara u kratkom razmaku, ne može isključiti da su povezani. 

Dve osobe su uhapšene jutros i osumnjičene za koordinirane napade. Uhapšeni imaju 16 i 21 godinu, prenosi AFP. Vlasti navode da su incidenti koordinisani putem društvenih mreža.

Švedski tabloid Aftonbladet objavio je fotografije na kojima ljudi obučeni u crno pale automobile na parkingu blizu Geteborga. Švedska novinska agencija TT prenela je izjave očevidaca koji su rekli da su videli "maskirane mladiće" kako beže.

Švedska Izvor: Tanjug, Adam Ihse/TT via AP

Premijer Lovfen kritikovao je nerede i upitao: "Zašto dođavola to rade". 

U izjavi za Švedski radio on je rekao da se "zaista razgnevio" i da "društvo mora reagovati čvrsto". On je rekao da izgleda da su požari "ekstremno organizovani".