<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Politika nadjačala muziku? Bajaga ne može u Hrvatsku, Vana u Crnu Goru

Muzika vs politika

Da li je politika uspela da nadjača muziku - pitanje je koje je otvoreno nakon otkazivanja Bajaginog koncerta u Karlovcu.

15. august 2018, 12:00

 Takođe, otkazan je i za danas planirani koncert hrvatske pop pevačice Vane u Tivtu, na palubi jedrenjaka "Jadran", oko kog se, inače, spore Hrvatska i Crna Gora.

I posle ratova devedesetih, nove granice nisu zaustavile samo muzičare, koji su nastupali širom regiona, srpski pevači gostovali na nastupima u Hrvatskoj i obratno, sa veoma retkim izuzecima, poput nedavno preminulog Olivera Dragojevića, koji, nakon rata, više nikada nije pevao u našoj zemlji. 

Posle toliko godina situacija kao da se menja. 

Tako je nedavno otkazan koncert srpske grupe "Bajaga i instruktori" na Danima piva u Karlovcu na zahtev, prema pisanju medija, dela udruženja hrvatskih ratnih veterana. 

U programu 32. karlovačkih Dana piva, koji počinje 31. avgusta, Bajaga je trebalo da nastupi 3. septembra, ali je dvadesetak dana pre održavanja njegov nastup izbačen iz programa. 

Hrvatska pop pevačica Ivana Vrdoljak, poznatija kao Vana, juče je iznenada otkazala svoj nastup, koji je trebalo da održi danas u Tivatu, na palubi školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka "Jadran", oko koga se već godinama spore Hrvatska i Crna Gora. 

Razlog otkazivanja koncerta, kako pišu mediji, jeste da se Vana ni kriva, ni dužna, našla u središtu diplomatske bitke između Hrvatske i Crne Gore. 

Zagreb naime od Podgorice traži da se Hrvatskoj vrati brod, koji je, kako navode hrvatski mediji, JNA 1991. godine "otela iz Splita". 

Nakon što su je hrvatski novinari prozvali da u takvim okolnostima ne bi smela da nastupi u Tivtu, Vana je iznenada otkazala koncert, a umesto nje nastupiće cetinjska grupa Perper. 

U međuvremenu su neki tabloidi "prebacili" Miroslavu Iliću nastup na privatnoj zabavi u Zagrebu "ispred zastave sa grbom, koja ima prvo belo polje na šahovnici", što je, kažu, obeležje grba NDH. 

Iliću su tviteraši u Srbiji poručili da gleda gde peva, a u Hrvatskoj njegov koncert nije prošao bez pobune lokalnih hadezeovaca, koji su pozvali na bojkot proslave.