<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki mediji pokrenuli kampanju suprotstavljanja Trumpovim napadima

SAD

Više od 300 medijskih kuća pokrenulo je kampanju suprotstavljanja napadima na medije američkog predsjednika Donalda Trumpa i promoviranja slobode štampe.

16. august 2018, 12:00

 Boston Globe uputio je poziv u prošloj sedmici za osudu širom zemlje "prljavog rata" američkog predsjednika protiv medija, korištenjem hashtaga #EnemyOfNone (Ničiji neprijatelj).

Eksperti UN-a tvrde da se takvim napadima povećava rizik od nasilja nad novinarima.

Boston Globe obećao je objaviti uvodnik o "opasnostima napada administracije na štampu" 16. augusta i zatražio od ostalih novina da učine isto.

Početni pozitivni odgovor 100 novinskih organizacija porastao je na skoro 350 nakon što su velike američke nacionalne novine i manji lokalni mediji odgovorili na poziv, skupa s međunarodnim publikacijama poput britanskih novina The Guardian.

Počevši od samog Boston Globea, uvodnici novina s naslovom "Novinari nisu neprijatelji" navode da je sloboda štampe temeljni američki princip više od 200 godina, prenosi BBC.