<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NOVI NAMET: BH Pošta počela naplaćivati nešto što ste već platili, građani ogorčeni

internet kupovina

Paketi manjih vrijednosti iz inozemstva, koji su do sada besplatno dostavljani na adrese državljana Bosne i Hercegovine, postali su predmet naplate naknade od 1,80 KM. Ukoliko ste, naprimjer, naručili sitne predmete s besplatnom dostavom preko eBaya, AliExpressa i sličnih internet oglašivača, morat ćete plaćati poštarinu i za njih.

16. august 2018, 12:00

Plaćanje naknade od 1,80 KM uvedeno je od 1. jula 2018. godine. Međutim, sudeći prema brojnim žalbama, građani BiH ostali su iznenađeni kada su im poštari na vratima tražili novac za predmete koje su naručili s besplatnom isporukom.

Iako je BH Pošta ranije upozorila državljane BiH kako će od 1. jula primjenjivati novi sistem za pošiljke u uvozu s robom, građani su ogorčeni zbog plaćanja naknade. Kako kažu, BH Pošta ne može bez saglasnosti pošiljaoca dodatno naplaćivati već plaćenu uslugu.

"Dostavljen mi je paketić putem BH pošte s robom u vrijednosti od 1,80 dolara koja je kupljena putem eBay servisa. Prilikom kupovine naznačeno je da je dostava besplatna, to jest da troškove transporta plaća pošiljalac. Tako stoji i na omotu pošiljke da je poštarina plaćena u Hong Kongu s dostavom na moju adresu u Sarajevu. Prilikom dostave pošiljke poštar mi je zatražio da platim 1,80 KM na ime dostave preporučene pošiljke, što sam i učinio kako bih dobio pošiljku. Dakle, iako je dostava pošiljke na moju adresu unaprijed plaćena, BH Pošta je prilikom prijema pošiljke u svoju centralu pošiljku dodatno označila kao preporučenu pošiljku i dodatno naplatila dostavu što je neviđeni apsurd jer je to uradila bez saglasnosti pošiljaoca i mene kao primaoca te dodatno naplatila već plaćenu uslugu", žali nam se jedan čitalac.

Kako dalje ističe, BH Pošta pravi prekršaj po dva osnova - naplaćuje uslugu koja nije tražena i naplaćuje uslugu koja je već plaćena.

Podsjećamo, BH Pošta uvela je plaćanje naknade od 1,80 KM za pismonosne pošilje u uvozu koje sadže robu s ciljem usklađivanja važećih propisa i povećanja kvalitete u prijenosu pismonosnih pošiljki.

"Sve obične pismonosne pošiljke u uvozu koje sadrže robu, a koje ne podliježu carinskom pregledu, tretiraju se kao pošiljke sa registrovanim brojem. U skladu s time, BH Pošta od 1. jula 2018. godine, prilikom dostave ili isporuke, od primaoca pismonosnih pošiljki iz inozemstva koje sadrže robu naplaćuje naknadu od 1,80 KM, uz izdavanje Priznanice o naplati na zahtjev korisnika. Visina ove naknade u skladu je s važećim Cjenovnikom poštanskih usluga BH Pošte, koliko iznosi i poštarina za preporučeno rukovanje pošiljkom u unutrašnjem poštanskom prometu", pojasnili su nam iz BH Pošte.

Praćenjem pošiljki na ovakav način, kako kažu iz BH Pošte, nastoje podići na veći nivo kvalitet usluga, kontrole i sigurnost dostave. 

"BH Pošta nije u sistemu fiskalizacije, tako da ne izdaje fiskalne račune, ali se izdaju Priznanice o naplati naknade na zahtjev korisnika", napominju iz BH Pošte.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) podsjećaju kako oni naplaćuju samo indirektne poreze, carinu, akcizu i PDV i to na jedinstveni račun te na osnovu važećeg dokumenta UINO.

"Iznos od 1,80 KM ne spada u dažbine", kažu iz UINO.

S obzirom da hiljade Bosanaca i Hercegovaca aktivno naručuju robu manjih vrijednosti putem interneta već nekoliko godina, kupci smatraju da će naknada od 1,80 KM dovesti do velikog pada online kupovine