<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Još jedna pobjeda za Kruščicu: Mještani spriječili investitora da uđe sa mašinama u korito rijeke

AKTIVIZAM

Oko 200 mještana i njihovih komšija iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz mašinama, i time su uspijeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.

17. august 2018, 12:00

Mještani Kruščice danas su ponovo spriječili investitora da uđe sa mašinama u korito rijeke Kruščice i počne sa izgradnjom hidroelektrane Kruščica 1. Oko 200 mještana i njihovih komšija iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz mašinama, i time su uspijeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.

Izvođač radova je došao u pratnji oko 15 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, i pokušao je da prođe do lokacije za izgradnju. Nakon nekoliko sati blokade i zahtjeva da im se pokaže nalog za današnju akciju, koji su policijski službenici tvrdili da posjeduju, izvođač radova je napustio lokaciju i otišao sa lica mjesta uz skandiranje mještana.

Okupljeni građani su poručili da "nikada se neće skloniti" uz glasne uzvike: Rijeku, ne damo!

Maida Bilal iz Ekološkog udruženja Bistro, Kruščica rekla je da uprkos svim pritiscima kojima su svakodnevno izloženi oni ne odustaju.

"Danas smo kao i svih 365 dana stali rame uz rame u zaštitu rijeke. Mi bdijemo uz ovu ljepoticu i svim snagama smo danas ponovno vratili mašine", rekla je ina.

Iako nisu pokazali nalog mještanima, pripadnici policije napisali su nekoliko kazni ženama koje su spriječavale prolazak mašina. Svo to vrijeme, saobraćaj za ostala vozila odvijao se nesmetano.



Koncesija za izgradnju ove hidroelektrane je u vlasništvu firme Genna iz Viteza i prema riječima mještana ovog mjesta, izvođač nema sve potrebne dozvole za izgradnju ove hidroelektrane.

Podsjetimo da se prošle godine, 24. avgusta desio incident u ovom mjestu nakon što su pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog  kantona rano ujutro prekinuli blokadu mosta i priveli više osoba koje su protestvovale protiv izgradnje hidrolektrane, pri čemu je više osoba povrijeđeno.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu rekla je da su mještani Kruščice danas još jednom pokazali da ne žele hidroelektrane u svom mjestu.

"Pozivamo vladu Srednjobosanskog kantona da raskine koncesije za ove hidroelektrane jer je to jedini ishod koji je prihvatljiv u ovoj situaciji“. poručila je ona.

Pored protesta na mostu, gdje dežuraju 24 sata, oni vode i pravnu borbu za koju vjeruju da će se okončati u njihovu korist i da će na kraju rezultat biti raskidanje ugovora o koncesiji za dvije hidroelektrane planirane na ovoj rijeci, Kruščica 1 i Kruščica 2.

Žene Kruščice odlučne su po svaku cijenu spriječiti radove jer tvrde da doprinosi velikom zagađenju ovog kraja.

Podsjetimo da je u avgustu prošle godine, na mostu koji su i tada blokirali mještani, policija MUP-a Srednjebosanskog kantona upotrijebila prekomjernu silu nastojeći spriječiti građane da ne dozvole izgradnju.