<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta je zajedničko RS i FBiH

Ovjerene su kandidatske, ali i kompenzacione liste za naredne izbore. Programi stranaka i planovi šta će uraditi za naredne izbore još uvijek nisu. Građani, ali i stručnjaci poručuju kako je jasno da je predizborna kampanja počela.

19. august 2018, 12:00

Vraca, Novo Sarajevo, FBiH, dva mjeseca pred izbore, u toku je rekonstrukcija jedne od najprometnijih i godinama najpropalijih ulica.

"Morali smo da prolazimo mimo šahtova, da zaobilazimo, jako je loša cesta bila. Lijepo što je rade, ali što koriste predizborne kampanje za to, to je malo žalosna", kaže jedna mještanka.

"Samo uoči izbora nešto rade, preko godine samo lažu narod i pljačkaju", smatra prolaznik.

"Cijeli grad je izrovan fino, postavlja se novi asfalt, kao i svake izborne godine", dodaje jedan od mještana.

Četiri kilometra nakon, Lukavica, Istočno Sarajevo. RS. Radovi na izgradnji kružnog toka.

Slučajno ili ne, rok za završetak radova, oktobar 2018. godine.

"Sad kada su god izbori tako je, ali ovo je u suštini veoma dobar projekat", kaže jedan od građana.

"Radi se kao Skadar na Bojani. Ja prolazim cesto ovim putem, cijelo ljeto čini mi se rade", smatra njegov sugrađanin.

Znak radovi na putu, obilaznica, ali i radnici koji marljivo završavaju svoje poslove mogu se sresti širom BiH.

"Ono što mi trenutno imamo u BiH jeste ono standarno predizborno građenje i polaganje kamena temeljaca. Još se nismo naslušali budućih obećanja u velikom broju", pojašnjava Damir Miljević, ekonomski analitičar.

Ova kampanja, kažu stručnjaci, ne razlikuje se od prethodnih, pa pored izgradnje i obećanja, neizostavan segment je dizanje tenzija.

"Pokušava se nametnuti priča o ugroženosti naroda, o otcjepljenu RS, ponovnom formiranju Herceg-Bosne. Bošnjački političari pokušavaju ponovo da zauzmu poziciju odbrane bošnjačkih interesa", kaže urednik BIRN-a Srećko Latal.

Iako svi imaju prepoznatljivu priču, mali broj stranaka je do sada izašao u javnost sa programom.

"Ja mislim da će se ti programi pojaviti", dodaje Miljević.

"I ti programi ako i kada se urade, vrlo brzo se napuste, tj. odmah nakon izbora kada se uđe u proces dogovaranja koalicija", kaže Latal.

Zvanično predizborna kampanja počinje sedmog septembra. Stručnjaci procjenjuju da političari u BiH predizbornu bitku vode permanentno.

N1