<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novinari najavili krivične prijave protiv visokopozicioniranih članova vladajućih stranaka iz RS!

Banjaluka

Novinar BN televizije Vladimir Kovačević, koji je pretučen 26. augusta u Banjaluci, izjavio je danas da ga to neće spriječiti da nastavi svoj posao, te da se nada se da će policija otkriti napadače.

03. septembar 2018, 12:00

Banjalučka policija je 31. augusta dostavila izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv nepoznatih počinilaca za pokušaj njegovog ubistva, objavilo je danas Okružno tužilaštvo Banjaluka.

"Nadam se da će sve završiti kako treba" naglasio je Kovačević u izjavi novinarima, nakon razgovora u banjalučkom Klubu novinara.

On je danas obavio razgovor sa članovi Upravnog odbora Kluba novinara Banjaluka i kolegama novinarima.


Tema razgovora bile su informacije iz Policijske uprave Banjaluka da su predali Izvještaj nadležnom tužilaštvu u vezi sa ovim slučajem. Usvojeni su i zaključci o daljim aktivnostima Kluba i novinarske zajednice.

Klub novinara će svake sedmice organizovati sastanak sa kolegama kako bi razmotrili informacije nadležnih o ovom slučaju i eventualne aktivnosti Kluba, kao podrška kolegi Vladimiru Kovačeviću.

Upravni odbor Kluba novinara Banjaluka pozdravio je prve poteze Tužilaštva i MUP-a koji pokazuju da je pritisak novinarske zajednice urodio plodom.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je upitao da li se bilo koji novinar u Republici Srpskoj i BiH može osjećati sigurno, poslije ovako brutalnog napada.

Vukelić je kazao da so, što se tiče institucija i njihovih izvještaja, to sve tehničke stvari te je najavio je da će se svakodnevno pratiti kako teče istraga o ovom slučaju.

"Druga stvar koju želim da naglasim jeste sramotno i zaista neprimjereno da, taj dan kada je Vladimir izašao iz bolnice, televizije sa nacionalnom frekvencijom prenesu tekst iz jednog srbijanskog tabloida koji njemu ponovo stavljaju metu na čelo. Objavili su da je on dobio nekih 80 hiljada dolara. Da li treba da neki lopov ponovo zakuca na njegova vrata da uzme te pare. Da ga prebije, da ga ubije? Apelujem na sve kolege ne da se susdrže nego da odmah prestanu da prenose pisane tekstove sa portala koji nemaju impresuma, sa izmišljenih portala, iz tabloida kojim ponovo crtaju metu na čelo svih novinara. Sramotno od svih kolega koji su to uradili!" rekao je Vukelić.



On je rekao da su u toku konzultacije sa pravnicima u podnošenju krivičnih prijava protiv visokopozicioniranih članova vladajućih stranaka koji opravdavaju ovo prebijanje i koji podstiču na nasilje nad novinarima.

"Molim vas prestanite da to radite na društvenim mrežama, u javnim nastupima, jer svako će se naći pod udarom zakona. To nećemo tolerisati. Narednih dana ćemo razmotriti sve korake protiv takvih lica."

On je rekao da to neće biti prijave protiv NN lica.

"Već imamo lica potpisana svojim punim imenom i prezimenom koji se ne libe da oravdaju ovo brutalno prebijanje" rekao je Predsjednik Kluba novinara.

Dan nakon brutalnog prebijanja Vladimira Kovačevića SNSD je izašao sa inicijativom da s epromijeni Krivični zakon u vezi sa napadom na novinare.

Vukelić je podsjetio kako Klub novinara šest godina radi da se u odredbi Krivičnog zakona napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

“Licemjerno je od njih da sada izlaze sa takvim prijedlogom. U prošlom mandatu smo u Klubu novinara sazvali sve šefove poslaničkih klubova i svi su prihvatili da to bude jedna od odredbi Krivičnog zakona. Kad je Krivični zakon ponovo došao u Skupštinu, u njemu nije bilo te odredbe. Niko nije našao za shodno ni da uloži amandman. Ako žele promijeniti Krivični zakon, mi to pozdravljamo jer bi takva odredba djelovala preventivno, ti slučajevi bi se brže procesuirali i kazne za počinioce bi bile oštrije nego što su sada”, istakao je Vukelić.