<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Špirić nakon uvođenja sankcija SAD-a: Ponosan sam! Našao je i krivca

Sankcije

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić optužio je ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack za uvođenje sankcija SAD-a njemu i njegovoj porodici.

11. septembar 2018, 12:00

 Kako se navodi u odluci, Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru Špiriću, kćerci Jovani Špirić, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države. Kako se navodi u odluci State Departmenta, sankcije mu se uvode "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju."

Špirić je izjavio Srni "da je potpuno jasno da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice frustracija odlazeće ambasadorke SAD u BiH Maureen Cormack koja je 28 dana pred izbore povukla posljednji potez očajnika da pomogne svojim marionetskim poslušnicima sa sarajevske sećije, Savezu za promjene".

"Naravno da se nemam zbog čega osjećati krivim u bilo kom smislu, jer sam za 40 godina koliko se bavim politikom uvijek račune polagao svom narodu i uvijek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji. Prije mogu reći da sam ponosan, jer je i ovim pokazano koliko smetam svima onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu", naglasio je Špirić. 

"Žalim samo zbog toga što u mojoj Republici Srpskoj žive i čak pretenduju na vršenje vlasti ljudi koji ne prezaju ni od čega i koji su zbog njihovih sitnih interesa u sve ovo uključili i moju porodicu i moju djecu. Ipak, to mi samo dodatno učvršćuje uvjerenje da takvi ne smiju nikada pobijediti, ali me i ohrabruje da sa svojim SNSD-om još predanije krenem u ubjedljivu izbornu pobjedu", poručio je Špirić. 

Sankcije po Sekciji 7031 State Departmenta predviđaju da "u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države."

"Gospodin Špirić je bio bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini", stoji u odluci.