<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU: Od oktobra će na svim pumpama biti i nove oznake za benzin, dizel i plin

EU

Evropska unija odredila je nove zahtjeve za dodatno označavanje goriva na vozilima i na pumpama za punjenje goriva te podržala reviziju pratećih normi za označavanje.

12. septembar 2018, 12:00

Tako će se od oktobra 2018.g. u državama članicama EU i članicama CEN-a pojaviti jedinstvene i usklađene oznake za goriva na novoproizvedenim vozilima, u priručniku vlasnika vozila te na svim javnim pumpama za punjenje benzinskih, dizelskih i plinovitih goriva.

Obavezne identifikacijske oznake su: krug za motorne benzine, kvadrat za dizelska goriva i romb za plinovita goriva.

 Gorivo za benzinske motore obilježava se slovom "E" , gorivo za dizel motore kvadratom "B" a gas već poznatom oznakom (npr. CNG ili LPG). Unutar kruga i kvadrata za tečna goriva, pored slova, nalazi se I brojka koja pokazuje postotak bio-komponente. Na benzinskim pumpama možemo vidjeti E5 kod Natural 95 i B7 najčešće uz dizel.

One su samo vizualno pomagalo potrošačima prilikom provjere da su ispravno odabrali odgovarajuće gorivo za svoje vozilo te neće zamijeniti dosadašnji način označavanja kvalitete ili komercijalni naziv goriva.